Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur kan man utplåna Petersvik?

 
Petersviks framtid
Visa alla artiklar

För en vecka sedan besökte jag Sundsvall för att uppleva idyllen Petersvik. Det kändes väldigt sorgligt att gå omkring i detta underbara område och se de övergivna villorna.

Trots att de sedan flera år är igenbommade, så att man inte ser de vackra glasverandorna, kan man i högsta grad uppleva deras skönhet. Man kan lätt föreställa sig hur det varit under dessa 130 år då villorna varit bebodda av människor som avnjutit friden och älskat sina hus, suttit på verandan eller i trädgården och njutit av utsikten över fjärden.

Jag tror knappt att jag sett så vackra villor, särskilt inte på en så ljuvlig plats. Det går inte att ta in att Petersvik med dessa ovärderliga villor riskerar att utplånas – att Sundsvallsfjärdens sista kustremsa riskerar att utplånas för all framtid. 

Den kanske mest kända - Solbacken - är en del av berättelsen om Sundsvalls historia, men de folkvalda har inte visat något intresse av att tillvarata denna historia. Även de övriga är en viktig del av stadens historia.

Skandalbolaget Sundsvalls logistikpark och Peab har startat anläggningsarbeten innan beslutet i kommunfullmäktige fått laga kraft. Ett brett sår har rivits upp i skogen mot Korstaberget, något man försöker dölja genom att stänga av Petersvik.

Det ska finnas två godtagbara alternativ till denna logistikpark: Tunadalshamnen med Fillanområdet samt Söråkershamnen och Torsboda kombiterminal. Detta destruktiva projekt är helt absurt på alla sätt.

Hur kan man komma på tanken att utplåna denna fantastiska natur och dessa välbevarade villor som har ett mycket högt kulturhistoriskt värde, som är en viktig del av stadens historia? Hur kan man vilja satsa över en miljard kronor på detta som beräknas gå med stor förlust?

Henrik Scheutz, Stockholm

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel