Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur kan så mycket mat slängas på äldreboenden?

Vem är ansvarig över all den maten som dagligen kastas inom våra äldreboenden? Varje dag, på varje äldreboende, på varje avdelning, efter varje lunch och middag kastas det fulla kantiner med mat tillsammans med plastpapper med mera, utan sortering. Finns det någon som kan svara på frågan hur detta är möjligt och vad kan vi göra för att få slut på det?

Det är inte enbart miljön som vi ska tänka på utan även de boende som betalar för all denna galenskap. Kasta bort mängder med mat och samtidigt dra in på frukt och efterrätter med mera.

Jag skulle verkligen uppskatta om de som räknar så fel på maten och de som tillåter detta skulle träda fram så att vi som står för kostnaden över detta kunde få en hållbar förklaring. Har ni en hållbar förklaring så kan ni verkligen trolla med sanningen.

Vår socialdirektör Silvia Sandin Viberg kan säkert ge ett bra svar om inte de berörda själva kan? Vi är många som väntar.

"40 år inom äldreomsorgen"

SVAR DIREKT:

Beskrivningen i insändaren gällande mat som slängs på äldreboenden är självklart inte acceptabelt. Vi har ett gemensamt ansvar för både ekonomin och vår miljö. Till äldreboenden görs matbeställningar utifrån antal hyresgäster. Vissa maträtter är mer populära än andra därav kan det bli mat över. Mat som är uppvärmd får inte sparas och värmas upp igen. Att sortera matavfall ifrån plast och annat är ett ansvar som verksamheten har.

Matbeställningar, som insändaren beskriver dem, är helt klart ett förbättringsområde. Vårt uppdrag är alltid att tillhandahålla en god och säker verksamhet med kvalitet för våra äldre.

Alla synpunkter, förslag med mera, som kan bidra till att vi blir ännu bättre är värdefulla för oss.

Karin Holmin, verksamhetschef socialförvaltningen Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel