Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur kan vården skriva ut en person som för mindre än 24 timmar sedan försökte ta sitt liv?

Vår vän försökte nyligen ta sitt liv. Denna gång var det närmast att lyckas, av de gånger hon försökt.

Vården kanske såg att det finns patienter som kommer in på akuten i värre skick. Men för oss var detta på riktigt.

Vår vän fick en traumatisk upplevelse över att återigen misslyckats med sitt försök. Hon fick gå igenom en behandling som hon var tvungen till för att rädda sitt liv. Vårdpersonalen gjorde allting rätt denna kväll, natt och förmiddag. Det är vi evigt tacksamma för.

Dagen efter självmordsförsöket är vår vän fysiskt sätt frisk för att få åka hem. Avdelningen kallar på psykiskt utbildad läkare. Vår vän kan knappt prata. Vår vän vill bara hem och gömma sig under täcket. Vill så klart inte bli inlåst.

Vi anhöriga får höra att hon blir helt utskriven från sjukhuset. Avdelningen hon är på förstår ingenting. Vår vän går ut från sjukhuset och blir upplockad av en annan vän. Denna vän gör så gott hon kan för att få vår psykiskt sjuka vän att lägga in sig frivilligt. Får henne att acceptera att vi lämnar inte henne de närmsta dagarna. Vi förstår ju att alla känslor kommer att överväldiga henne.

Vi kan inte förstå hur beslutet att åka hem eller inte hamnade på henne och på oss anhöriga. Systemet måste förändras. Systemet måste få mer pengar, mer resurser.

Hur kan vården skriva ut en person som för mindre än 24 timmar sedan försökte ta sitt liv?

Jag är en av vännerna som sovit hos henne denna vecka. Inte för att vakta henne att göra ett nytt försök utan finnas hos henne och ge henne kärlek och vara ett stöd.

Vi vill att vår vän ska leva. Snälla hör våra ord. Vi önskar ändring, inte bara för vår vän utan även för andra med psykiska problem.

Vänner till en vän med psykisk ohälsa

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Hit kan du vända dig om du mår psykiskt dåligt:

■ Vid akuta psykiska besvär och självmordstankar bör du ringa 112.

Mind - självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Telefon: 90101, chatt eller mejl mellan 06-24 varje dag – från 1 juni dygnet runt.

Jourhavande medmänniska är en anonym telefonlinje för alla som behöver någon att prata med mellan 21.00-06.00. Telefon: 08-702 16 80.

Föräldralinjen Är du orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet?  Vardagar 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00. Telefon: 020-85 20 00.

Äldrelinjen finns för personer över 65 år som mår dåligt eller behöver någon att prata med. Telefon: 020-22 22 33.

Vårdguiden hjälper dig att hitta rätt oavsett besvär. Telefon: 1177.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel