Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur kunde kommunledningen dra igång denna process utan att använda de egna verktygen?

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

Med anledning av kommunalrådet Peder Björks svar på min insändare "Dags för kommunalrådet att sluta gömma sig bakom klassiska politiska uttalanden" som publicerades den 25 juli.

Tydligen är det en stor skillnad på hur man behandlar en anonym visselblåsare kontra en anonym kommuninvånare. En visselblåsare kan dra igång en miljonutredning medan kommuninvånaren behandlas som luft. Jag valde att vara anonym, inte för egen skull utan för de organisationer som jag verkar i och vilka har med Sundsvalls kommun att göra. Med tanke på ditt svar känns det som ett rätt val.

Jag har överhuvudtaget inte velat förminska någon visselblåsare och om de har uppfattat det så ber jag om ursäkt. Vad jag som skattebetalare inte kan förstå är hur de ledande i kommunen kan dra igång en sådan här process utan att använda de verktyg som redan finns i organisationen.

Och är det några som blivit förminskade i denna härva är det de tre chefer som blev arbetsbefriade under utredningen samt den behandling de fått utstå av dig och kommundirektören. Varför är det så svårt att be om ursäkt för den behandling ni gett dem?

Du lyckades ge svar på en av mina frågor och det var att du hade förtroende för kommundirektören, vilket känns oroväckande, men innan jag gör den totala bedömningen önskar jag svar på resterande av frågorna.

Så Peder, återigen:

■ Varför startade denna utredning utan kritisk granskning?

■ Varför kan du inte erkänna att detta blev fel och be de drabbade om ursäkt?

■ Felen som begåtts av Eva Carron (samt kommundirektören), hur skall de utredas vidare?

■ Varför skyller du allt på Anders Hedenius (fd. styrelseordförande) när ni var flera inblandade i de beslut som togs? Styrelsen i Näringslivsbolaget fick ju inte vara med så självklart bollade Anders frågan med dig.

■ Vad har ni gjort för att stötta de chefer som blivit kränkande behandlade av er som ansvariga inom kommunen?

■ Hur ser du på din roll i processen och vad kunde du gjort bättre?

Hoppas att du nu behandlar mig med lika stor respekt som du behandlar en visselblåsare och kan ge oss kommuninvånare svar på högst sakliga och relevanta frågor.

"Kommuninvånare"

SVAR DIREKT:

Den anonyme insändarskribenten ”Kommuninvånare” är inte nöjd med min tidigare redogörelse för hur jag ser på händelserna kring Näringslivsbolaget. Jag kan konstatera att jag och hen inte delar samma bild av vad som hänt och därmed inte drar samma slutsatser. Det innebär att jag inte heller har något ytterligare att tillföra utöver det jag sedan tidigare berättat på både nyhets- och debattplats.

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel