Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur länge ska man behöva stå i Mitthems kö för att få hyra en lägenhet?

Jag blir så förbannad som snart blivande pensionär och sökande efter en tvåa att hyra, utan framgång.

Samtidigt kollar jag Blocket med jämna mellanrum och ser att flera lägenheter hos Mitthem hyrs ut i andra hand med diverse påslag på hyran.

Är det rimligt att få förstahandskontrakt via Mitthem för att sedan hyra ut sin lägenhet i upp till ett år som det står i annonserna och dessutom tjäna sig en hacka varje månad? Bedrövligt när så många står utan boende och väntar förgäves i denna kö.

Jag tycker att Mitthem bör se över detta. Jag tror att det skulle bli fler lediga lägenheter på Mitthems sida om de gjorde det. Jag som blivande pensionär känner mig inte trygg att hyra i andra hand och betala mycket mer, än från Mitthem direkt, men snart kanske man inte har något val.

Jag ser framför mig att Mitthem slutar blunda och är så slapphänta och kollar upp sin andrahandsuthyrning. Skulle reglerna som står på deras hemsida följas, av alla, så skulle det troligen bli färre systemsatta andrahandsuthyrningar och fler få chansen till trygga förstahandskontrakt, men jag kanske bara är en drömmare?

"CK"

SVAR DIREKT:

Det gläder oss att du vill bo hos Mitthem, men som du skriver är det kö till de allra flesta lägenheter. I normalfallet godkänner Mitthem, som de flesta andra allmännyttor, andrahandsuthyrning i upp till sex månader vilket är i enlighet med hyreslagen.

Alla ansökningar om andrahandsuthyrning granskas innan de godkänns enligt de regler du läst om på hemsidan. Därutöver jobbar vi löpande för att säkerställa att reglerna följs under uthyrningens gång.

Vi håller med dig om att ett eget kontrakt är en tryggare boendeform och vill tipsa dig och andra i din situation om att söka på våra plusboenden. Där behöver hyresgästen vara minst 50 år vilket ger ett lägre söktryck och därmed kortare kötid.

Camilla Hjältman, chef Mitthem kundcenter

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel