Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur ska regionanställda få rimligare arbetsvillkor när stafettkostnaderna ska minskas?

Sjukhusdirektör Lena Carlsson har målsättningen att det ska vara fast personal inom sjukvården. Det är bra, men vad är det som gör att så få söker sig till Region Västernorrland eller att anställda slutar?

För mig är det underligt att ledningen förundras över kostnaderna, när vi på golvet haft stafettkollegor i många år och i olika led.

I nästan alla landsting/regioner i Sverige sägs samma sak. Vi anställda vill ha en rimlig arbetsbelastning, en bättre arbetsmiljö och mer i lönekuverten.

Att landsting/regioner går back x antal miljoner på grund av stafettkostnaderna gör den nuvarande personalen bara än mer benägen att sluta, då löneökningarna blir mindre än förväntat. Olika kassor eller ej – det är samma personal!

Det som retar mig mest är Region Västernorrlands totala oförmåga att jobba för att behålla sin personal. Man får känslan av att man är utbytbar, trots att det inte finns någon att byta ut mot.

Kompetens värderas inte särskilt högt och hela verksamheten verkar genomsyras av någon slags toppstyrning där chefer, mellanchefer och diverse utvecklare växer i antal och alltid håller varandra om ryggen. Det läggs för lite fokus på transparens i verksamheten och att faktiskt motivera sin personal på rätt sätt.

Jag är så trött på att höra samma skit om att fast personal ska behållas och kompetens värderas. Region Västernorrland gör ju inte det! Det är den i särklass sämsta arbetsgivaren jag har haft.

Så hur tänker ledningen? Ge mig gärna ett svar på hur den fasta personalen kan få det drägligare samtidigt som stafettkostnaderna ska minska. Och hur det någonsin ska gå att nyrekrytera i den här soppan?

Själv tror jag på omskolning.

"Mia"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel