Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur ska skattemedlen räcka till alla viktiga samhällsområden?

Skolan, sjukvården, försvaret, rättsväsendet, med mera, har och kommer att kräva ökad ekonomisk förstärkning nu och framgent. Frågan är hur detta skall gå ihop. Skolan som är ”mitt” område lämnar jag till annat debattillfälle.

I detta debattinlägg vill jag fokusera på den tydliga befolkningsförändring vi ser på tiden fram till 2026. Från regeringens håll tycker jag mig se hur en ökad höjd krismedvetenhet har tagit plats på dagordningen, speciellt har finansministern Magdalena Andersson markerat det kommande skattefinansiella dilemmat där skatteintäkter måste öka för att klara exempelvis välfärden. En välfärdskommission ska tillsättas i nutid för att klara finansieringen av vården och äldreomsorgen.

Demografiskt kan vi se att antalet personer över 80 år kommer att öka med 47 procent till 2026! Det betyder 200 000 fler 80-plussare, vilket kräver cirka 80 000 fler anställda inom äldrevården. Det betyder exempelvis att cirka 700 nya äldreboende ska vara klara fram till 2026! Därutöver vet vi att det blir tufft att klara det vårdbehov som krävs när vi blir äldre och fler. Speciellt svårt kommer alla landsbygdskommuner att få det.

Demografiskt kan tilläggas att 0-19-åringarna ökar med 8 procent, 20-64-åringar med 5 procent och 65-79-åringar med 2 procent. Detta i jämförelse med 47 procents ökning för de allra äldsta. Summa summarum så blir det stora kostnadsökningar för vård, med mera. Samtidigt med minskad arbetskraft får vi ett stort hot som måste få en lösning politiskt. Medvetenheten om försörjningsbördan finns och har ökat vill jag hävda. Nu måste politikerna bestämma sig. Skattereformering måste till hur vi än vrider och vänder på vad som sker de närmaste tio åren.

Hur ska skatteintäkterna tas ut med den politiska situation vi nu har i parlamentet?

Skatt på arbetskraften blir en svår nöt att knäcka. Ska de mest bemedlade få vård och omsorg när vi vet att de offentliga medlen behövs till de pensionärer som verkligen inte har ekonomiska resurser? Här kan jag tycka att de som har goda ekonomiska förutsättningar måste betala mer för boende, service, omsorg, mat, etcetera.

Var finns skatteuttag att göra som inte påverkar landet negativt nationalekonomiskt?

Fastighetskatten tycker jag definitivt kan återinföras med förnyad justering.

Även arvs- och gåvoskatten borde återinföras.

Möjligen kan välfärdsteknik och seniorer med bra sjukvård hålla oss 65-plussare friskare, vara lösningar som kan minska ökad skatt för att klara välfärden?

Politiska beslut krävs redan nu!

Dum Spiro Spero!

Stig Sundqvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel