Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur står det till med ST:s bevakning av lokalpolitiken i Timrå?

Vi från Timråpartiet vill börja med att tacka Henrik Sendelbach (KD) för hans tid i kommunpolitiken och önska honom lycka till i regionpolitiken.

Med det sagt, så undrar vi hur det står till med ST:s bevakning av lokalpolitiken i Timrå kommun? Någon journalist från ST har inte visat sig på kommunfullmäktige sen våren 2018 och nu är vi inne på mars 2019. Vi trodde att ST hade tagit till sig kritiken från det uppmärksammade reportaget i Medierna i P1 om ST:s mycket bristfälliga valbevakning av Timråpolitiken. Men uppenbarligen inte.

Artikeln med Sendelbach innehåller en hel del faktafel. Exempelvis ST:s bildtext ”Det blev endast blev tre partier i opposition...” och syftar på Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Har ST missat att dessa tre partier ingår i den politiska majoriteten tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet? Både S och V har valt M som första parti att i ”inkallelseordningen” tjänstgöra för S och V-företrädare om dessa är frånvarande från sammanträden. En omständighet som ST inte har rapporterat om.

Det finns bara en opposition och den består av Timråpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

På fullmäktige den 26 november 2018 nominerande den mindre ”restalliansen” M, C och KD sin kandidat Tony Andersson (M) som oppositionsråd mot gällande ordning och praxis mot oppositionens kandidat från Timråpartiet. Dessa tre partier sökte och fick aktivt stöd av majoritetspartierna S och V. Majoriteten valde sitt eget oppositionsråd. Då kan man omöjligt vara i opposition, utan de nya majoritetspartierna S, V, M, C, KD skapade sig ett extra kommunalråd, eller om man ska vara ironisk, ett ”majoritetsråd”.

Oppositionen har nu ingen företrädare som kan bevaka deras intressen. Tusentals Timråbor står utan representation i kommunledningen. Det nya majoritetsrådet kostar 3,2 miljoner kr på fyra år, av Timråbornas skattepengar. Mycket allvarligt i tider med en väldigt ansträngd kommunal ekonomi. T, L och SD föreslog att majoritetsrådet skulle avskaffas. Något som röstades ner av majoritetspartierna. ST skrev ingenting!

Denna typ av bristande bevakning av lokalpolitiken får allvarliga konsekvenser för demokratin. Hur ska medborgare kunna göra aktiva, medvetna val om det inte finns någon som systematiskt arbetar med kritisk granskning av politiska förslag, politiska makthavare eller politiska skeenden?

Var ska människor vända sig för att få missförhållanden belysta? Vem ska förklara mer komplexa sammanhang eller tydliggöra konsekvenser av olika alternativ? Vad håller ni på med på Sundsvalls Tidning?

Robert Thunfors, ordförande för Timråpartiet

Lotta Borg, gruppledare för Timråpartiet

SVAR DIREKT:

Hej! Jag vill börja med att klargöra att insändaren innehåller en rad felaktigheter om vår bevakning. Vi bevakar exempelvis samtliga kommunfullmäktige i Timrå – när vi inte närvarar fysiskt följer vi sändningen på kommunens hemsida – och senast vi var på plats var i september.

Den 26 november 2018 valdes Tony Andersson (M) in som oppositionsråd i Timrå. Det rapporterade vi också om samma dag.

Vi belyser, berättar om och granskar det som händer inom kommunpolitiken i Timrå utifrån journalistiska arbetsmetoder och sedvanlig nyhetsvärdering. Vi ska berätta det som är sant, relevant och intressant för vår publik. Vårt uppdrag är inte att berätta om allt som händer och sker.

Med vänlig hälsning

Josefin Jonsson, nyhetschef

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel