Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur vill majoriteten i regionen utveckla en nära vård i Västernorrland?

Dagens och morgondagens hälso- och sjukvård har stora utmaningar. Olika organisatoriska förslag för specialistvården och primärvården i Västernorrland har därför presenterats av regionen.

Centerpartiet menar att vägen framåt för att organisera hälso- och sjukvården i Västernorrland är en samlad närsjukvårds- och länsverksamhetsorganisation. Vi stödjer därför alternativet D bland de olika förslagen som har presenterats.

Alternativet är det mest omfattande förslaget, här tillkommer förutom primärvården, vuxenpsykiatri, barn och ungdomspsykiatri samt habilitering. Erfarenheter från andra regioner som har en organisation för nära vård av denna omfattning är goda.

Med en lokal närsjukvårdsledning med detta ansvar finns det bättre förutsättningar för att utveckla samverkan med andra, exempelvis kommunernas äldrevård och skolhälsovård. Ur ett patientperspektiv samlar närsjukvårdsorganisationen ett större antal verksamheter som ger möjlighet för en trygg och nära vård. Personalen på respektive sjukhusort får dessutom en geografisk närhet till sin närmaste chef och man ingår i samma organisation.

En nära vård ska med patienten i centrum underlätta för samverkan mellan olika vårdområden och aktörer.

Centerpartiet efterlyser nu att det i närtid blir ett politiskt ställningstagande i regionen om vår framtida sjukvårdsorganisation för en Nära vård i Västernorrland.

Roger Byström (C), gruppledare Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel