Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hurra för beslutet om logistikpark – Petersvik får äntligen liv!

Jag skulle vilja ropa ett stort "hurra!" för att beslutet om en logistikpark i Petersvik klubbades.

Det har varit, och är, mycket kritik mot det här förslaget. Men. Ni som klagar, har ni verkligen satt er in i nyttan av detta projekt? Det har skrivits mycket om att förslaget är ett hafsverk och allmänt ogenomtänkt. Tror ni verkligen att SCA, bland annat, skulle låta genomföra ett projekt som inte är lönande? Tror ni kommunen skulle godkänna detsamma om det inte fanns en positiv framtid i det?

Jag är inte född i Sundsvall, har bara bott här i ett decennium. Men jag kommer från en mycket stor hamnstad – Göteborg. Jag har på nära håll levt med fartygsindustrin och alla dess fördelar. När logistikparken står klar, kommer vi att kunna få hit otroligt mycket mer gods än tidigare. Och - på ett både mer miljömässigt och ekonomiskt sätt. Miljömässigt bland annat utifrån synpunkten att all tung trafik i princip försvinner från Tunabäcksvägen.

Ni som klagar mest bor kanske inte i närheten av denna väg, men det gör jag. Och jag vet att det kör minst 100 fordon tur och retur Tunadal-Ortviken per dygn. Den trafiken kommer nu att försvinna. Miljöpåverkan blir mindre.

Ekonomiskt – ett containerfartyg har otroligt mycket gods ombord. Från bilar till matris. Det är ett av de mest effektiva sätt att transportera på.

Sedan skall vi heller inte glömma att det kan komma turistnäringen till godo, med eventuella kajplatser för kryssningsfartyg.

En sak till som jag förundrat mig över är hysterin att man förstör Petersvik som rekreationsområde. Vadå rekreationsområde? En person i min närhet är uppvuxen vid Petersvik. Det var aldrig tal om att man skulle få njuta av naturen där. Gick man längs stranden, kom de boende ut och ropade: Det är privat strand, försvinn härifrån.

Petersvik måste vara den mest eftersatta plats i Sundsvall. Vägen ner till parkeringen är så dålig att man undrar om bilen håller ända fram. Allt ligger för fäfot. Fotbollsplanen växer igen. Inne bland träden ligger plastsäckar med diverse madrasser, filtar, med mera, som någon dumpat. Vid parkeringen ligger drösvis med engångshandskar slängda på marken. Den lilla strandremsan som skall vara "badstrand" är – milt sagt – bedrövlig. Krossat glas, hundskit, och allmän nedskräpning.

Nota bene – det finns inte ens en papperskorg att slänga skiten i. Är det rekreationssymbol för er?

Försök istället att inse att ingen bryr sig om detta område. Vi skall vara tacksamma för att vi har ett sådant läge för vår stad så vi kan utnyttja havet.  Vi skall vara tacksamma för att Sundsvall i framtiden blir den största hamnstaden norr om Stockholm.

Sörlänningen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel