Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hyresgästföreningen försvarar systemet före människan

Replik på Hyresgästföreningens insändare "Social housing är ingen lösning".

I sitt svar på vår debattartikel om behovet av en ny social bostadspolitik, där vi förordade att vi även måste kunna diskutera en svensk variant av social housing, avfärdas detta av Morgan Hoppman och Lillemor Göranson från Hyresgästföreningen. Man gör inte ens en ansats till en diskussion om hur vi kan lösa boendet för de som står utanför bostadsmarknaden.

Det är uppenbart att själva begreppet ”social housing” skapar både känslor och låsningar för ett konstruktivt samtal.

När det kommer till lösningar så har vi aldrig hävdat att vi har ett färdigt förslag för en svensk modell för social housing. Vad vi vet är att den befintliga bostadspolitiska modellen under lång tid har misslyckats med att hjälpa de allra mest utsatta. Att säkra bostadstillgång för dem med pressad ekonomi och svagast förankring på bostadsmarknaden utan att ytterligare belasta socialtjänsten eller riskera tvivelaktiga akutlösningar, torde vara den främsta utmaningen inom svensk bostadspolitik.

Verkligheten lämnar inte längre mycket utrymme för ideologiska skygglappar. Nya lösningar måste fram.

Hyresgästföreningen väljer att förkasta diskussionen om social housing och projicera problemet mot skenande produktionskostnader och kreditdriven bostadsrättsmarknad – som vanligt väljer man att försvara systemet före människan.

Det är en lyx att som bostadsdebattör ha synpunkter på andras boende eller på hur andra inte kan bo när man själv har sitt boende på det torra.

Christina Friberg, platsansvarig Örnsköldsvik Fastighetsägarna Mittnord

Carina Grip, platsansvarig Sundsvall Fastighetsägarna Mittnord

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel