Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hyreshusen i Haga blir som en mur mot vägen – kommer att dominera området totalt

I ST 15 december kunde vi läsa om husbygget på Haga där SHH Bostad ska bygga 124 lägenheter. Det första man undrar är hur bygglovet kan gälla fast man ändrat från 60 bostadsrätter till 124 hyresrätter, det är ju en helt annan boendeform. Och hur påverkar det trafiken till och från området med dubbelt så många lägenheter?

Man säger också att husen "kommer att smälta bra in i området". Vad grundar man det på? Det finns ju ingen som helst anknytning till någon liknande bebyggelse i området. Husen blir som en mur mot vägen. De som bor på östra sidan av vägen lär ju inte få nån kvällssol precis. Det blir två väldiga och otroligt fula huskroppar på fyra våningar som kommer dominera området totalt. Finns det ingen stadsarkitekt i Sundsvall?

Stockholmsbaserade SHH Bostad verkar vilja ikläda sig ett samhällsansvar med att säga "det är bra att det tillförs hyresrätter för att få ett blandat bostadsutbud". Man anpassar åsikter efter marknadsvinden då man helst ville bygga bostadsrätter från början. Engagemanget verkar ihåligt och som så ofta när det gäller fastighetsbolag, enbart styras av vinstintresse.

Patrik

SVAR DIREKT:

Bygglovet som har vunnit laga kraft uppfyller detaljplanens krav för exploateringen i området. Detaljplanen tillåter bland annat byggnation ut mot gata och har definierade gränser som SHH Bostad har förhållit sig till i utformningen av projektet. Det tidigare projektet som var avsett som bostadsrätter skulle även det utformas med fyravåningshus emot Hagavägen. De nya hyreshusen får mindre lägenheter och vi har därmed kunnat öka antalet bostäder med ungefär samma totala bostadsarea.

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv tycker vi att det är utmärkt att Sundsvalls kommun satsar på stadsnära projekt där infrastrukturen är utbyggd och att samhällsservice redan är etablerad. Sundsvalls kommun har som många andra kommuner i Sverige en strukturell bostadsbrist vad gäller ekonomiskt tillgängliga bostäder och SHH tar härmed ett samhällsansvar. Vi ser också att en stadsdel som erbjuder blandade upplåtelseformer också bidrar till social hållbarhet och ökar dynamik och rörlighet i bostadsmarknaden.

SHH Bostad är en bostadsutvecklare som utvecklar hyresrätter, bostadsrätter och samhällsfastigheter i hela Sverige och vi tycker att det är fantastiskt att återigen få bidra med hållbara och kvalitativa bostäder i Sundsvall.

Misha Moeremans, vd och koncernchef SHH Bostad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel