Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: I går är för sent – klimatförändringarna är plötsligt här

Jag satt och funderade över vart världen är på väg och nu börjar jag känna mig ganska stressad. Forskarna har tjatat i över 30 års tid om klimatförändringarna och plötsligt så är de här. Sakta, men säkert har de smugit sig på oss utan att vi märkt det. Vi har nämligen varit fullt upptagna med att ha skoj. Åka på semester till andra sidan jorden. Köpa nya kläder bara för att vi har råd och slänga de gamla även fast de inte var trasiga. Proppa i oss onyttig – men så himla god – mat. Och åka bil är ju bekvämt, fast sedan måste vi ju motionera för att hålla oss i form.

Jag känner att det vilar ett ansvar på mina axlar, men vad kan JAG göra? Ska vi nå Paris-avtalets mål om nollutsläpp av klimatgaser år 2030 så krävs att vi minskar koldioxidutsläppen med 16 procent varje år. Hur ska vi klara av det? Är det någon som har några förslag?

Här är mina förslag:

■ Vi kan väl börja med att lägga ner Midlanda. Bättre argument för att regeringen ska snabba på byggandet av dubbelspåret kan jag inte komma på.

■ Bygg en rejäl biogasanläggning som klarar av alla matrester i Sundsvall med omnejd. Vi vet att det kommer att behövas fler anläggningar i vårt område så varför vänta på att någon annan ska göra det?

■ Ta bättre tillvara på industrins spillvärme. ALL värme som kan användas för att värma upp bostäder, industrier och kommunala fastigheter är en dubbel vinst. Dels läcker inte värmen ut i atmosfären och värmer upp jorden ännu mer, dels behöver vi inte värma våra hus med annan energi.

■ Byt ut biodieseln i bussarna till el eller biogas. Det är jättebra att vi har fossilfria drivmedel, men de avger ändå koldioxid. Koldioxid som den växande skogen kommer suga upp inom en 30-års period, men eftersom utsläppen sker NU, så bidrar det ändå till klimatförändringarna.

■ Kanske ska vi satsa på linbanor i vår stad som ligger mellan bergen. Eldriven kollektivtrafik där man självklart ska kunna ta med cykeln också.

■ Eller varför inte satsa på magnettåg och självkörande fordon. Okej, magnettåg kanske inte är en kommunal satsning, men om vi ändå ska bygga om Ostkustbanan så kan vi väl göra det ordentligt!

Om vi här i Sundsvall är snabba på att ställa om så kan vi komma i framkant. Vi har en stor fördel som inte alla kommuner har: skogen. Hur ska vi använda den i framtiden? Till att göra papper eller ska vi använda det för att binda koldioxid till exempel genom att bygga trähus. Om vi sköter våra kort rätt så kan jag se att det kommer att bli en stor framtida industri. Och den ska såklart ligga i Sundsvall.

Vi måste göra något. Nedräkningen börjar NU.

Hans Zetterkvist, klimatorolig pappa

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel