Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: I vems tjänst står egentligen tjänstemännen i Sundsvall?

 
Petersviks framtid
Visa alla artiklar

När jag lagt min röst i valbåset lever jag i tron att jag är uppdragsgivare till politikerna.

Jag ger dem uppdraget att hantera våra skattepengar på bästa sätt till medborgarnas gagn. Jag vill också tro att tjänstemännen som ger politikerna bra beslutsunderlag ser medborgaren som sin uppdragsgivare. Jag vill då gärna tro att det är den svenska demokratiska modellen med möjlighet till stor insyn från den enskilde medborgaren.

Offentlighetsprincipen, regler om diarieföring och utlämnande av allmänna handlingar ska vara garanten för detta. Men är det verkligen så?

I Dagens Nyheter (DN) för någon vecka sedan fanns en ledartext med rubriken "I vems tjänst står egentligen tjänstemännen?". Texten var skriven med anledning av några tjänstemäns mindre omdömesgilla agerande i en kommun i söder. Svaret på frågan "I vems tjänst" var tyvärr inte "I medborgarens tjänst".

Hur är det i Sundsvall? Är tjänstemännen de kompetenta, goda och kloka rådgivarna till våra politiker och står de i medborgarens tjänst?

I lokalradion kunde vi nyligen höra att en vd i ett kommunalt bolag raderar inkommande och utgående mejl. Ett misstag säger han. Förvisso, men får en chef som agerar för medborgarnas bästa verkligen göra sådana grundläggande misstag?

Nyligen kunde vi i Sundsvalls Tidning (ST) läsa om en chef som kränkt en lärare. Kommundirektören tvingades be läraren om offentlig ursäkt. Konsekvens av chefernas agerande? Läraren tvingades sluta medan chefen är kvar.

Vi har i dagarna sett hur vd:n i Stadsbacken AB – ett vinstdrivande kommunalt bolag – har räknat på lönsamheten i logistikparkenprojektet. Hur gärna vd:n än vill och hur han än vrider och vänder och räknar blir det inget lönsamt projekt. Han tvingas konstatera att logistikparkenprojektet är en mycket dålig affär för Stadsbacken AB.

Bolaget – skattebetalarnas bolag – kommer att förlora minst 24 miljoner per år på projektet, i minst 30 år. Stadsbacken AB kommer aldrig, enligt vd:n, att kunna leverera den vinst på 200 miljoner till kommunkassan/år som bolaget nyligen fått kommunledningens direktiv om.

Väl medveten om denna enorma förlustaffär för skattebetalarna rekommenderar vd:n ändå att man genomför projektet. Är det att agera med medborgarens och skattebetalarens bästa för ögonen?

Jag ville för en tid sedan ta del av handlingarna i en chefstillsättning för att kunna läsa motiveringarna till varför just den personen fått tjänsten. Jag fick svaret att det fanns inga handlingar, det fanns bara arbetsmaterial. Då bad jag att få ta del av arbetsmaterialet, men fick då beskedet att nu fanns det inget arbetsmaterial heller.

Radering av dokument förekommer tydligen på fler ställen i kommunen. Är detta en transparent och öppen beslutsprocess och är det att handla med medborgarens bästa för ögonen?

Så om frågan "I vems tjänst står egentligen tjänstemännen" ställs i Sundsvall är jag rädd att svaret blir lika negativt som när DN nyligen ställde frågan.

Walter Rönmark

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel