Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ibland blir det fel och man måste backa – som fallet med EU

Enligt ST:s ledare "Varje steg KD tar mot SD försämrar utsikterna att någonsin återsamla alliansen" befinner sig KD i strid mot samtiden. Kanske är det sant. Kanske är det även en bra idé. Det finns nämligen inte någon garanti för att utvecklingen alltid går åt rätt håll. Ibland blir det fel och man måste backa och göra om. Detta är till exempel fallet med EU.

EU fungerade bra så länge det var en organisation suveräna stater som verkade för frihandel. Sedan bestämde man sig för att gå längre och skapa en union – den Europeiska unionen. En gemensam valuta infördes utan att skapa en gemensam finans och skattepolitik.

Vid folkomröstningen fick vi veta att alla stater som anslöt sig till valutaunionen skulle börja sköta sin ekonomi exemplariskt för utan en egen valuta skulle det inte gå att devalvera sig ur kriser. Aldrig mer ett grekiskt budgetunderskott. Följderna av att missköta sig skulle bli så fruktansvärda att ingen skulle missköta sig.

Idag vet vi hur det gick. Följderna är också fruktansvärda för ett Grekland som har hamnat i en ekonomisk limbo.

Ett annat exempel är den fria rörligheten. Miljoner östeuropéer valde att flytta till Storbritannien. Lönerna för okvalificerade arbeten sjönk som en sten. Samtidigt så flödade pengar in från människor som sökte säkra investeringar. Fastighetspriserna steg mot skyn.

För de fattiga och lågutbildade britterna så betydde det arbetslöshet eller, i bästa fall, sänkta löner, kombinerat med höjda hyror. De reagerade med att vilja begränsa invandringen. EU:s svar var att i så fall måste de lämna unionen. Så bäddade man för den katastrof som är annalkande i form av Brexit.

EU:s elit vet nämligen bara en väg: fjammåt! Problem som orsakats av att för mycket makt delegerats till EU kan bara lösas genom mer makt till EU. Problem som orsakats av för stor invandring kan bara lösas med mer invandring. Den främsta förespråkaren för denna politik är den franska presidenten Macron. När Sara Skyttedal tar avstånd från honom så förfäras och förfasas det politiska etablissemanget. Detta är hädelse! Man får inte kritisera beslut som gått snett och man måste underkasta sig det paradigm som säger att lösning är alltid mer av samma. Alla ställer dock inte upp på detta utan är beredda att ta strid mot samtiden.

Stefan Hill, kristdemokrat

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel