Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ibland går det snabbt att få bygglov i Sundsvall...

På torget i Sundsvall uppfördes två byggnader – en för taxi och den andra för turistinformation. Med tiden försvann dessa två verksamheter och byggnaderna blev tomma. På senare år har en byggnad blivit restaurang med en mycket ful tillbyggnad för diverse ändamål.

Vid restaurangen blev det en uteservering som i sommar försetts med taköverbyggnad. Bygglovsansökan för den skapelsen inlämnades 2019-04-09 och bygglov beviljades 2019-04-25. På 16 dagar var projektet klart för uppförande.

Kommunens bygglovsavdelning är otroligt snabb i vissa ärenden.

Senare ville restaurangägaren klä in skapelsen med glasväggar så att man kan bedriva servering även vintertid. För detta objekt lämnar han in bygglovsansökan 2019-09-19 och stadsbyggnadsnämnden biföll ansökan 2019-09-27. Bygglovsavdelningen behövde bara åtta dagar för att handlägga ärendet.

Ibland går det fort att få bygglov. De flesta som söker bygglov tycker att kvarnen mal långsamt och handläggarna ställer också stora krav innan bygglov beviljas.

Hur kan man bevilja tillfälligt bygglov fram till år 2024 när man vet att hela torget skall förändras till 2021 då kommunen firar 400 år?

Snabba bygglov

SVAR DIREKT:

Signaturen "Snabba bygglov" ifrågasätter vår snabba bygglovshantering för Bloco på Stora torget. Det är dock inte rättvisande att jämföra handläggningstiden för ett enskilt bygglovsärende med handläggningstiden för ett annat bygglovsärende. Det är många faktorer som spelar in, exempelvis om ansökan är komplicerad, om ansökan är fullständig, om kommunen har varit involverad i förarbetet inför ansökan, etcetera.

I fallet med Bloco har stadsbyggnadskontoret (både bygglovsavdelningen och mark- och exploateringsavdelningen) tidigt varit inkopplade i processerna, långt innan respektive bygglovsansökan inkom. Detta innebar att när slutligen bygglovsansökan skickades in för taköverbyggnad respektive glasväggar, så var vi redan grundligt insatta i ärendena, och handläggningen gick därför fortare än i många andra fall. Samma krav har givetvis ställts på Bloco som på andra som söker bygglov, i enlighet med plan- och bygglagen.

Sen är det en ren felaktighet att det skulle finnas ett beslut om att göra om hela Stora torget i samband med 400-årsjubileet 2021.

Anders Bolin, stadsarkitekt, stadsbyggnadskontoret, Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel