Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Idiotiskt att dra E14 längs Hulivägen – bullernivåerna påverkar tusentals närboende

 
Bygget av nya E14
Visa alla artiklar

I dag stod jag utanför Dollarstore i Bydalen, och lyssnade på motorvägens buller. Det var då tanken slog mig; är det detta jag och min familj kommer behöva lyssna på dag ut och dag in om några år?

Trafikverket föreslår att flytta E14 norrut genom Hulivägen och Timmervägen. De ser det som en ideal väg att dra den nya vägen då man vill lätta på trafiken i de östra delarna av Timmervägen. Var är moralen? Detta förslag lades fram helt utan tanke på de tusentals invånare som bor längs Hulivägen.

Granloholm byggdes för att vara ett naturnära område där man kunnat uppfostra sina barn utan oro för lastbilar och buller från en närliggande väg.

I detta område rör det sig mycket djur. Det vore en skam att förstöra deras trygghet med en Europaväg.

En Europaväg ska inte dras genom ett tätbebyggt område. Detta har sagts från verket självt.

Enligt dåvarande Vägverkets egna riktlinjer, fastslagna 1975, ska Europaväg gå runt tätbebyggt område.

I avtalet (1975 års överenskommelse) anges krav på standarden för att en väg skall få märkas som Europaväg. De krav som ställs är egentligen att den skall vara belagd med permanent asfalt/betongbeläggning, att den ska vara minst 8,4 meter bred, inte ha för skarpa kurvor, vara huvudled, gå runt tätbebyggda områden, och många andra krav. De ska ha tillräcklig kapacitet för att undvika köbildning och helst vara motorväg eller motortrafikled.

De negativa hälsoeffekterna som buller ger människor är många och allvarliga. Något som Trafikverket också har uppmärksammat på deras hemsida. Dubbelmoralen är stor. Varför ska vi längs N1 vara ett undantag? Vad har vi gjort för att förtjäna bullerskador? Vill man inte skona de hundratals barnfamiljer som bor i området?

Att dra E14 längs Hulivägen är en idiotisk idé. Och jag hoppas att Trafikverket tar sitt förnuft till fånga.

Skoter

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel