Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Idiotiskt att inte bära reflex – dags för ett lagkrav

Nu är den mörkaste månaden här. Svart asfalt som blänker i mörkret när regnet fallit, mörkt och svart i omgivningarna runtomkring där belysning inte finns.

Då återkommer den ständiga frågan – var är reflexerna?

Många gånger har jag varit med om att när jag är på väg att passera ett övergångsställe, så dyker det helt plötsligt upp en mörkklädd gestalt som bokstavligen störtar ut på övergångsstället, eftersom det är hen som har rätt att gå där – bilisten ska stanna prompt!

Men hör nu här - vad är det som gör att flertalet gångare inte har på sig reflexer? Är det så att bilister, som ska förväntas se allt som rör sig i mörkret och också följa trafikreglerna, inte kan ställa lagkrav på motparten ifråga (i detta fall gående och cyklister) och kräva synliga reflexer?

Många barn har inga reflexer på sig. Har även noterat att barn många gånger inte heller har cyklar med reflexanordningar eller belysning för mörkerkörning. Vilka föräldrar bär ansvaret för deras väl och ve?

Vuxna människor som vägrar reflex kan jag inte heller förstå. Jag funderar många gånger över hundägare som blänger surt på mig som bilist när de själva erfarit en nära döden-upplevelse då de utan reflex stått mitt ute på en mörk villagata.

Istället för att det är valfritt att använda reflex, gör som med lagkrav på vinterdäck – lagstifta för reflextvång under de mörkaste månaderna för gående! Annars tar inte de dårskaper man sett ute på vägarna slut!

Moraltanten

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel