Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Idrottspappa med föräldrar i riskgrupp: Storsatsa på hälsa i ohälsans tid

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

En sak som glöms bort i karantänernas, hemarbetets och isoleringens tid är de negativa konsekvenser detta kan få för folkhälsan. Därför var det glädjande att Folkhälsomyndighetens generaldirektör äntligen sa att det inte fanns någon anledning att ställa in barn- och ungdomsidrott.

Ett stort antal idrottsföreningar och även skolor verkar göra egna bedömningar och ställer in allt från pimpelfiske, skidträning, gymnastik, fotboll och ishockey. Detta är alltså i nuläget vad jag förstår inget som stöds av ansvarig myndighets rekommendationer.

Ett annat missförstånd verkar vara rekommendationer för äldre, där många verkar tro att det handlar om att sitta inomhus i veckor. Folkhälsomyndigheten är tydlig med att det inte finns några hinder från att gå ut på till exempel promenader.

Det blir förvirrande när företrädare för MSB säger att äldre ska hålla sig inne. Här behöver myndigheterna synka och komma med direktiv för att motverka fysisk och psykisk ohälsa i vårdepressionernas tid.

Två möjligheter att ta fasta på: 1. Corona kom vid en fantastisk årstid. 2. Sverige har världsunika möjligheter till rekreation, idrott och utevistelse.

Landet behöver uthållighet över tid och vi som är friska behöver hålla oss friska så länge som det går. Andra sjukdomar behöver minska eller försenas för att avlasta vården.

I tider av osäkerhet kring vilka åtgärder som är effektiva mot smittspridning finns det två saker med tydliga vetenskapliga belägg för snabba positiva effekter på allmän folkhälsa.

1. Fysisk aktivitet ger snabbt hälsofördelar, förebygger sjukdom och kortar sjukdomstiden.

2. Utevistelse ger snabba hälsovinster, minskar stress och oro och ger psykiskt och fysiskt välbefinnande.

Sverige kan gå friskare och starkare ur detta men då gäller det att våga följa vår egen väg.

Här är fyra punkter att börja med för uthållighet i ohälsans tid.

1. Skola. All fritidsverksamhet förläggs utomhus. Antalet idrottslektioner bör öka och förläggas ute, raster förlängs. Hög andel av vanliga lektioner bör läggas utomhus. Utomhuspedagogik bör vara ledstjärnan snarare än distanspedagogik. Utnyttja våren! Förskoleverksamhet ska uteslutande bedrivas utomhus!

2. Idrottsrörelsen. Idrottsföreningar, kyrkor och ideella organisationer ska inte stänga ner barn- och ungdomsverksamhet. Tvärtom ska dessa ges resurser för att utöka verksamhet med fokus på motion och utevistelse. När elitlag lägger ner ska inte barn- och unga drabbas. Utomhussäsonger påbörjas tidigare och med fler träningar.

3. Arbetsgivare. Omedelbar satsning på friskvård på arbetstid. Kraftigt ökad möjlighet till rekreation och friskvård på arbetstid.

4. Äldre. Myndigheter ska tydligt instruera äldre 70+ att röra på sig och vistas utomhus minst en timme om dagen. Ut i skog och mark!

Motverka psykisk och fysisk ohälsa med offensiv satsning för friskhet och uthållighet mot sjukdom! Nu om något behövs en folkrörelse!

Linus Edström, Timrå, idrottspappa med föräldrar i riskgrupp

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel