Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Idrottsrörelsen – en stark motor för integration

Någon tar sina första stapplande skär på isen i nya skridskor eller springer runt en löparbana i duggregnet. Barn, unga och vuxna samlas kring något man vill prova på och lära sig, en idrott, men det slutar ofta med så mycket mer.

I idrottsrörelsen hittar vi glädjen i att röra på oss, vi möts över gränser, utmanas och lär oss nya saker. Vi får kunskaper för livet som inte sällan är mycket mer än den direkta idrottsutvecklingen utan vi får språkkunskaper, nya vänner, demokrati, värdegrund och även sociala koder. Idrotten är en av landets bästa integrationsmotorer.

Det mervärde som idrottsrörelsen skapar är fantastiskt. Våra idrottsföreningar har genom åren erbjudit verksamhet som förutom idrott även innehållit språkcafé, datakurser, kulturkvällar med musik och dans varvat med spel och lek eller drop-in-språkträning.

Västernorrlands idrottsförbund har åren 2016–2018, i samarbete med 114 idrottsföreningar anordnat nästan 8000 aktiviteter inom ramen för vårt integrationsarbete. Men för oss är det här arbetet viktigare än en siffra. Vi vill att vårt arbete med inkludering blir en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, kan utveckla sig själva som individer tillsammans med andra och genom det vill och får vara en del av utvecklingen av idrottsrörelsen.

Det kan finnas större eller mindre hinder för att börja idrotta till exempel var du bor, vad det kostar och närheten till idrotten. Hindren är individuella och det är en del i idrottens strategi att bli ännu bättre på att göra det enklare för alla att vara med, oavsett bakgrund.

Det finns utmaningar och därför är det så viktigt att våra satsningar är långsiktiga. Det får inte bara bli enskilda korta projekt. Vi välkomnar att regeringen nu ser stödet till idrotten för arbete med inkludering av nyanlända och asylsökande som ett årligt stöd och inte tillfälligt, så vi kan fortsätta vårt arbete i samarbete med andra organisationer och myndigheter.

Genom våra idrottsföreningar ger vi fler människor möjlighet att öka sin kunskap och bildning för sin personliga utveckling och delaktighet i samhället. Vår hemmaplan är klubbstugan och föreningslokalen där vi dagligen möter människor i olika åldrar med olika bakgrund och förutsättningar.

Människor som ges och får möjlighet att uppleva rörelseglädje, påverka sin hälsa och livssituation, delta i folkbildningsarbetet, vara en del av ett sammanhang, bygga nätverk och stärka sitt intresse och engagemang, bidrar till att göra idrottsrörelsen starkare och det gör Sverige starkare.

Ulf Näslund, ordförande Västernorrlands idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Elisabeth Byström, distriktsidrottschef Västernorrlands idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel