Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ignorera ett problem – och du får fler

Om man upplever att ingen bryr sig, gör vi allt för att någon ska se oss. Ett litet barn kanske vänder upp och ner på tallriken bara för att få en reaktion. Men du får inte göra så där, säger föräldern. Och plötsligt är man bekräftad godkänd. Man har sagt oss att vi är en i gruppen och att vi tillhör något, bara vi rättar oss efter reglerna.

Det är inte fel att ta emot människor i nöd. Vi har inte heller tagit emot för många. Det som är fel är att vi inte har tagit hand om dem. Vi har inte ens tänkt på hur det ska se ut, organiseras, eller vad våra syften och mål ska vara. Inte tänkt på integration och inkludering. Inte tänkt på hur en hållbar assimilation ska se ut. Inte tänkt på vad som verkligen krävs för att de ska bli en fungerande och viktig del i vårt samhälle.

Men vi måste också veta att för de flesta så går det bra. Och det beror inte på att vi har en bra och fungerande integration. Det beror på att de människor som kommer hit, engagerar sig och kämpar för att bli en del av vårt samhälle.

När man struntar i människor, då vänder de till slut på tallriken. Och säger ingen till då, så finns risken att de gör något värre nästa gång. Och där kan kriminella gäng och grupper bli ett alternativ. Droger och våld. Det är då det går riktigt snett. Och då är det för sent att börja integrera eller inkludera. Då är man redan en del av något annat. Man blir godkänd, bekräftad, och det finns någon som bryr sig. Hur kommer vi till rätta med det?

Det kommer att kosta pengar. Mycket mer än det skulle ha kostat att ta hand om problemet när det var nytt och litet. I de kriminella gängen och grupperingarna lever man i en egen värld, efter egna regler och lagar. Det går inte att kliva in i en annan kultur, i en annan värld, och tro att våra lagar, regler och vår moral ska fungera, när allting där styrs och är inrättat enligt helt andra normer, och på en helt annan skala. Man är kriminell, olaglig, och det är det normala sättet att leva.

Det krävs unika åtgärder. Polis och rättsväsende måste få andra befogenheter. Kanske måste få göra sådant som man egentligen inte får. Gå över vissa gränser. Vad jag menar är att det inte går att prata någon till rätta, som skjuter istället för att prata. Man kan inte erbjuda ett städjobb till någon som tjänar trettiotusen i veckan. Det är inget alternativ. Och man måste kanske räkna med vissa förluster. Det går inte att vara snäll och omtänksam i en värld där du får ett skott i huvudet om du fattat fel beslut.

Det kommer att krävas en gedigen organisation. Många som arbetar nära och mot samma mål. Att vinna tillbaka de unga ur de kriminella gängen. Att visa på att det är bättre här än där. Att det finns möjligheter i vårt samhälle, även för dem. Och det här gäller inte bara hitkommande och unga, det gäller också alla andra som hamnat fel och snett.

Jan Peder Forsberg, kulturarbetare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel