Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Influensavaccination – inte lika lätt som bilbesiktning

Kan man förbättra rutinerna för influensavaccination på regionens hälsocentraler?

De senaste åren har jag vaccinerat mig på Gillebergets vårdcentral, men jag misstänker att rutinerna är likartade också på andra hälsocentraler.

Vaccination erbjuds som drop-in under ett par tre timmar några gånger i veckan. Det ser ju bra ut på pappret, men de senaste tre åren har jag och hustrun kommit till väntrum som varit överfyllda med pensionärer och någon gång har det varit kö ända ut i trapphuset. Många får stå och de flesta får räkna med att vänta någon timme innan det egna könumret ropas upp.

Själva vaccinationen är sedan avverkad på ett par minuter.

Det påminner om hur det var förr på barnavårdscentralerna. Alla fick tid klockan 13. Väntrummet var fyllt av barn och föräldrar när doktorn kom - inte sällan någon kvart eller halvtimme försenad. Ljudnivån i väntrummet var hög, föräldrarna genomsvettiga och barnen skrek redan innan de fick sina sprutor.

Efter övergång till tidsbeställning har det blivit helt annorlunda vilket uppskattats både av barn, föräldrar och personal. Kan man inte ha ett liknande system för influensavaccinationer? Beroende på hur många sjuksköterskor som vaccinerar kan ett visst antal patienter få tid varje kvart. Och optimalt vore att man kan boka tid på vårdcentralens hemsida.

När det är dags att byta däck på bilen eller bilbesiktning bokar man en tid på nätet och det fungerar väldigt smidigt. Det borde gå att genomföra också när det gäller vaccination mot influensa.

I väntan på vaccination får alla fylla i ett formulär. Framsidan innehåller frågor om sjukdom och medicinering, frågor som naturligtvis är viktiga inför en vaccination. Men jag uppmanas också att besvara frågor om motion och drogvanor på formulärets baksida. Intentionen är god. Det finns starka samband mellan livsstil och hälsa.

Några pennor finns utlagda på ett par småbord i väntrummet. I trängseln kring borden ska jag fylla i hur mycket jag rör på mig, vilket midjemått jag har, hur mycket jag röker eller snusar och hur mycket alkohol jag sätter i mig varje vecka. Hur meningsfullt är detta? Vad händer med formulären? Läggs uppgifterna in i datajournalerna? Och hur trovärdiga blir uppgifterna?

Min egen alkoholkonsumtion blir i det närmaste obefintlig när jag fyller i formuläret i ett överfyllt väntrum. Och är det meningen att jag tillsammans med sjuksköterskan i lugn och ro ska reflektera över mina levnadsvanor samtidigt som kön av väntande pensionärer ringlar lång utanför dörren?

Jag ser fram mot den dag då det är lika lätt att vaccinera sig mot influensa som att åka till verkstan och byta till vinterdäck.

Lennart Bråbäck, före detta barnhälsovårdsöverläkare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel