Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Inför ett generellt reseavdrag för människor som bor på landet

Är bensinpriset för högt? Ja för våra pensionärer. Ett generellt reseavdrag någon eller några gånger i månaden borde därför införas för människor som bor på landet.

Många skriver att med hänsyn till löneökningstakten har bensinpriset inte blivit högre. Men våra pensioner följer inte löneökningstakten. Därför har bensinpriset, i förhållande till våra pensioner, blivit högre och högre för varje år som går.

Dessutom har vi pensionärer inte råd att byta till bensinsnålare bilar i samma takt som den arbetande befolkningen. Vi måste av ekonomiska skäl behålla vår bilar längre.

Landsbygdsbefolkningen blir äldre och äldre. Ungdomarna flyttar till städerna. Liksom mer och mer av den närliggande service som tidigare fanns i byarna, vilket gör att landsbygdsbefolkningen blir mer och mer beroende av bilen.

Kommunala transporter är naturligtvis bra. Men passar inte alla behov. Veckohandel och mer skrymmande varor kräver ofta transportmöjlighet direkt från någon affär i staden ända fram till den egna porten. Därför borde ett generellt reseavdrag gällande någon eller några gånger i månaden införas för människor som bor på landet.

Björn Wahlberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel