Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Information om E14:s framtida läge i Sundsvall undanhålls – har Trafikverket redan bestämt sig?

 
Bygget av nya E14
Visa alla artiklar

Trafikverkets samrådshandling om E14:s framtida läge i Sundsvall består av otroligt mycket text. Som medborgare orkar man knappt sätta sig in i massan. Att dessutom upptäcka felaktigheter kräver ännu mer tid.

Att se att Trafikverket lägger till osanningar och undanhåller information gör mig otroligt ledsen. Att som statliga tjänstemän inte ta sitt uppdrag på större allvar riskerar att hota förtroendet för våra statliga verk.

Låt mig förklara. E14 behöver en ny dragning genom Sundsvall. Det kommer till största sannolikhet att stå mellan två förslag, N1 och N2. I förslaget N1 Hulivägen undanhåller Trafikverket information och i förslaget N2 övre Bosvedjan lägger man till information som vilseleder.

I förslaget N2 under boendemiljö står att övre Bosvedjan får påverkan men att det inte är utrett hur många hus som blir påverkade där.

I förslaget N1 under boendemiljö står det ingenting om att det blir en påverkan i Haga.

Jag tittar på kartan över båda förslagen och ser att det blir cirka 400 meter från vägförslaget N2 till övre Bosvedjan, vilket jag ser som en rätt lämplig avstånd till en ny anlagd Europaväg.

I vägförslaget N1, däremot, är sträckan till Haga cirka 70 meter. Tittar vi efter hela N1 så finns otroligt många fastigheter inom 400 meter – som kommer att bli påverkade.

Jag funderar vad det är som gör att Trafikverket agerar på detta sätt. Den enda anledningen jag kan se är att man redan har bestämt sig. Man vill framhålla sitt förslag och ser inte objektivt på övriga förslag. Man tar således inte sitt uppdrag som tjänsteman på allvar. Var är objektiviteten och moralen?

Har inte Trafikverkets tjänstemän förstått att deras prestation har betydelse, deras oaktsamhet vad gäller kvalitén i arbetet får stor betydelse för oss tusentals boende efter Hulivägen?

Jag förväntar mig ett svar.

Lena i Haga

SVAR DIREKT:

Trafikverket har haft ett samrådsunderlag om E14:s framtida läge i Sundsvall ute på samråd under perioden 2019-02-25–2019-04-05. Dokumentet är ganska omfattande eftersom det behandlar flera olika alternativ på ett ganska stort område. Innehållet är skrivet för att passa både myndigheter och allmänheten varför det blir ganska mycket text. Vi fick in en hel del synpunkter som vi tar med oss i den fortsatta processen. En sammanfattning av synpunkterna i form av en samrådsredogörelse finns att läsa på vår webbsida.

Samrådsunderlaget är det första steget i en lång process och är då ganska översiktligt, för att längre fram i processen bli mer detaljerat. Vi har därför i det här skedet, till exempel, inte räknat hur många hus som kan tänkas påverkas, det kommer senare.

Det kommer att bli flera tillfällen att komma med synpunkter innan Trafikverket tar ställning till vilket alternativ vi vill gå vidare med. Just nu har vi inte någon handling ute på officiellt samråd, utan nästa steg som är en samrådshandling kommer under våren 2020. Man är ändå alltid välkommen att lämna synpunkter.

Ulrika Sundgren, projektledare Trafikverket

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel