Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Infrastruktur är en grundpelare – med ett starkt samhälle tar vi oss ur krisen

Effektiva transporter och resor är grundläggande för Sveriges välstånd och sammanhållning. Inte minst märks det nu under coronakrisen, där alla som arbetar med infrastruktur och transporter gör en enorm samhällsinsats så att varor kommer i tid, att alla som arbetar inom vården kan ta sig till och från jobbet samt att bredbandet fungerar fast fler arbetar hemifrån.

För oss socialdemokrater är infrastrukturen en grundpelare i ett starkare samhälle och vi fortsätter arbeta för en tillgänglig och sammanhållen infrastruktur.

Vi svenskar älskar att resa. En tillgänglig och sammanhållen infrastruktur inom Sverige och till omvärlden har gett oss stora fördelar. Den har skapat möjligheter för företag att importera och exportera varor och tjänster och stärkt vår gemensamma välfärd. Men coronakrisen ställer stora prov på transportsektorn.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har snabbt och aktivt samlat fack- och branschföreträdare för att få en helhetsbild kring hur näringen påverkas och sedan presenterat historiskt stora åtgärder för att stävja krisens effekter. Åtgärderna är bland annat:

Väg- och kollektivtrafiken måste fungera för att människor som behöver resa till skola eller jobb kan göra det utan risk för trängsel och ökad smittspridning. Därför tillför regeringen tre miljarder kronor till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Regeringen har även infört undantag från reglerna om kör- och vilotider så att samhällsviktiga transporter kan fungera. Riksdagen kommer även snart att rösta om förlängd giltighetstid för yrkeskompetensbevis.

Flyget är idag av stor betydelse för att upprätthålla fungerande kommunikationer i hela landet. Därför har vi utökat flygplikten till både Norrland och Gotland för att trygga samhällsviktiga transporter. Regeringen underlättar även flygföretagens möjligheter att låna på kapitalmarknaden genom att ställa ut fem miljarder kronor i statliga kreditgarantier, varav 1,5 miljarder riktas till SAS. Vi ger liknande kreditgarantier till sjöfarten där Exportkreditnämndens kreditgarantiram utökas med 50 miljarder kronor. Regeringen har förlängt giltighetstiden för sjömäns intyg och fartygs certifikat i sex månader.

Tillgången till snabbt och pålitligt bredbandsnät har blivit viktigare än någonsin. Den S-ledda regeringen har sedan förra mandatperioden prioriterat bredbandsutbyggnad i hela landet. Som komplement till de stora investeringar som görs av marknadens aktörer har regeringen satsat 4,25 miljarder kronor i stöd till bredbandsutbyggnad i gles- och landsbygd inom ramen för landsbygdsprogrammet fram till 2020.

Just nu behöver vi avstå onödiga resor. Vi ska alla följa Folkhälsomyndighetens råd och hindra smittspridningen. Men det kommer en tid efter corona. Därför både förstärker och påskyndar regeringen underhållet av järnväg och väg samt fortsätter utbyggnaden av bredband. Det är med vårt starka samhälle vi tar Sverige ur krisen. En tillgänglig och sammanhållen infrastruktur är en självklar del i detta.

Jasenko Omanovic (S), riksdagsledamot och ledamot i trafikutskottet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel