Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ingen bra idé att införa terminsavgifter i kulturskolan

Artikel 25 av 27
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

Att införa terminsavgifter i Sundsvalls kulturskola är ingen bra idé, oavsett avgiftens storlek, därför att:

1. Skolan har väldigt många elever, som dessutom deltar i många ämnen, så det är antagligen orealistiskt och orättvist om alla får samma storlek på avgiften. Avgifterna behöver ju administreras och kanslipersonalen behöver därför antagligen utökas med cirka en 25 procents tjänst. En kostnad att ta hänsyn till.

2. Med avgifter stänger man antagligen ute många elever, vars föräldrar anser sig inte ha råd. Så att bedriva en kommunal kulturskola för vissa, kan inte och bör inte vara framtiden.

3. Framtiden för kulturskolan är bland annat en mer omfattande integrering med grundskolan. Ett samarbete, samsyn och samspel mellan skolornas ledning och personal där alla parter känner stark delaktighet för alla barn och ungas väl, behövs. Avgifter kan försvåra detta. Detta synsätt borde förövrigt gälla även för idrotten, samarbete, samsyn, samspel!

Att införa terminsavgifter, som ju är tänkt att ge ett ekonomiskt tillskott, kommer antagligen då att behöva ligga på 700–900 kronor per termin beroende på ämne/verksamhet.

Runt om i landet väljer nu allt fler kulturskolor att avskaffa avgifterna, så att fler barn kan få möjlighet att delta. Inför inga terminsavgifter på Sundsvalls kulturskola, bättre då att göra som hittills, låt alla kommuninvånare betala via sin skattsedel, för denna verksamhet är ju trots allt till för alla. Avgifter och/eller nedskärningar, skippa båda förslagen. Satsa på kulturskolan istället!

Hansove Johansson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel