Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ingen har haft mod att ta på sig ansvaret för turerna i Näringslivsbolaget

 
Turerna kring Näringslivsbolaget
Visa alla artiklar

Efter att ha medverkat i och följt processen kring de oprofessionella turerna i framför allt Näringslivsbolaget, kan jag konstatera att vi lever i ett system där kommunala beslutsfattare kan mörka ner frågor och gömma sanningar utan att det får några större konsekvenser. Därför känner jag att medborgarna bör få kännedom om följande.

Jag har ställt ett antal frågor till framför allt vårt kommunalråd Peder Björk vad det gäller Näringslivsbolaget:

► Vem tog beslut om att arbetsbefria tre chefer på Näringslivsbolaget?

► Vem tog beslut om att handla upp en konsult för över en miljon kronor som heller inte rymdes inom regelverket för Lagen om offentlig upphandling (LOU)?

► Vem tog beslut om att initialt tillsätta samhällsutvecklingschef Eva Carron som t.f. vd i Näringslivsbolaget?

► Vem tog beslut om att ge mandat till ordförande Anders Hedenius och vice ordförande Ulla Näsman att på osaklig grund entlediga en av cheferna med en rejäl merkostnad som följd i form av bland annat ett antal månadslöner extra? Dessutom finns ett styrelsebeslut som säger att denna chef skulle återgå i tjänst.

Jag har som tidigare styrelseledamot inte fått svar på en enda av dessa frågor! Några formella beslutsdokument runt ovanstående frågor verkar inte heller finnas. I vilket forum är då dessa beslut fattade?

Det enda kommunalråd Peder Björk och kommundirektör Åsa Bellander gjort är att ha ”duckat” under hela processen.

Stora delar av styrelsen i Näringslivsbolaget har varit oinformerade om bland annat ovanstående vitala punkter. Det finns dessutom ett dokument från en grupp som arbetat med ”visselblåsningsfrågorna” med kommundirektör Åsa Bellander och samhällsutvecklingschef Eva Carron i spetsen, som säger att styrelsen inte bör informeras.

Om jag är rätt informerad, så är kostnaden för detta 'kalas' beräknad till cirka tolv miljoner!

Med andra ord har ingen ansvarig hittills haft mod och civilkurage att stå upp och ta på sig ansvaret och svara på dessa frågor. Dessutom verkar samtliga inblandade arbeta vidare utan några som helst disciplinära åtgärder. Men att förstöra yrkeskarriären på tunna underlag för minst två personer i Näringslivsbolaget, det gick undan det.

Om jag är rätt informerad, så är kostnaden för detta ”kalas” beräknad till cirka tolv miljoner! Utöver det tillkommer en svårbedömd kostnad för sargade varumärken för såväl Näringslivsbolaget som Sundsvalls kommun.

Detta ska vi skattebetalare stå för. Jag är övertygad om att till exempel förskollärare och lärare skulle ha uppskattat om de fått dessa pengar till sina verksamheter i stället.

Efter dessa turer är det uppenbart att våra folkvalda och kommunala tjänstemän inte klarar att leva upp till Sundsvalls kommuns ledord – mod, helhetssyn och öppenhet.

Frågan är om de på allvar inser på vilka sätt detta skadar förtroendet för vår kommun och vilka konsekvenser det för med sig för framtiden?

Leif Johanson, tidigare styrelseledamot i Näringslivsbolaget i Sundsvall AB

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel