Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ingen pratar om oss som kör sjukresor och färdtjänst i coronatider – är vi inte viktiga i samhället?

Jag kör färdtjänst och sjukresor. I mitt jobb möter jag sjuka och svaga människor.

Vi som kör dessa människor är ofta nära dem vid i- och urstigning. Vi exponeras för alla typer av sjukdomar året runt. Trots det pratar nästan ingen om vår situation så här i coronatider.

Sundsvalls sjukhus ändrar rutiner men meddelar inte Din Tur, så vi vet inte hur vi ska hämta utan tvingas improvisera. Vissa avdelningar på sjukhuset har vägrat släppa in chaufförer som ska hämta personer som ska åka.

Jag gnäller inte på reglerna utan ber bara om att sjukhuset ska ha en dialog med Din tur, så vi chaufförer kan fortsätta att göra vårt bästa.

Sen är det väldigt märkligt att man fortfarande lastar bilar fulla med äldre och sjuka.

Det vore också bra om man, för vår skull, kunde låta alla egenavgifter gå på faktura så vi chaufförer slipper hantera kontanter och kort, för då måste vi ofta vara nära kunden.

Tydligen är vi som kör sjuk- och färdtjänst inte viktiga i samhället.

Chauffören

SVAR DIREKT:

Ni taxichaufförer som ser till att våra sjuka och äldre kommer dit de ska har en mycket viktig roll i välfärden. Självklart ska er arbetsmiljö vara trygg.

I den speciella situation hela samhället befinner sig i med anledning av det nya coronaviruset tas nu många beslut. Beslut om riktlinjer och rekommendationer som också kan ändras snabbt. Det finns säkert saker som skulle kunna ha kommunicerats bättre i kedjan från beslutsfattare till er som utför arbetet.

Din Tur, som ansvarar för den centrala bedömningsfunktionen i Ånge samt för kontakten med taxibolagen, har nu fått särskilda riktlinjer för sjukresor som gäller under coronautbrottet. Rutinerna omfattar särskild hantering av resenärer som visar symptom på covid-19, den sjukdom som det nya coronaviruset ger.

För resenärer utan covid-19-symptom gäller just nu max två personer i varje taxi och de ska sitta i baksätets ytterplatser. I specialfordon ska resenärerna spridas så att det finns en meter mellan de resande. Om du som taxichaufför har mer än en passagerare i ditt fordon och upptäcker att någon av resenärerna visar coronarelaterade symptom så ska du omgående kontakta Sjukreseservice i Ånge för ombokning av transporter.

Regionen skickar sedan en tid också ut information med alla kallelser om att personer som har symptom som skulle kunna tyda på covid-19, ska avboka sitt besök. Om personen ändå behöver genomföra sitt besök så anpassas sjukresan utifrån de särskilda riktlinjerna.

På sjukhusen råder besöksförbud. För att undvika smitta ska så få personer som möjligt röra sig på vårdavdelningar. Vi beklagar om det i starten komplicerade hämtningen av patienter.

Din synpunkt om fakturor tar vi med oss i vårt arbete framåt. Vi är alltid tacksamma för förbättringsförslag.

Roger Wetterstrand, enhetschef kollektivtrafik och infrastruktur Region Västernorrland

Mathias Sundin, samordnare enheten för kollektivtrafik och infrastruktur Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel