Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Inget nyårslöfte från politiker till välfärdsarbetarna – ett anskrämligt beteende

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Den 23:e november ställde ST under det stående inslaget "Fem röster" frågan: Om du skulle ge ett nyårslöfte till Sundsvallsborna – vad skulle du lova?

Denna gång riktades frågeställningen till folkvalda politiker i Sundsvalls kommun. Inte ett enda ord om välfärden och välfärdsarbetarna. Inte i ett andetag kunde någon av dessa fem ens anstå sig att under pågående pandemi där välfärdsarbetarna och vårdpersonal bokstavligen går sönder, fysiskt och psykiskt, ge ett löfte av något slag till vårdens hjältar.

Det är ett direkt anskrämligt beteende, anser vi.

När coronaviruset svepte in i början av 2020 drogs Sverige in i den värsta kris som drabbat landet på många decennier. En pandemi som fortfarande pågår skoningslöst i vårt samhälle.

Rapporten ”Pandemi på äldreboendet” studerar vilka förutsättningar den svenska äldreomsorgen hade att hantera en pandemi. Anledning till denna rapport åsyftar till att skönja om fanns det ett samband mellan äldreomsorgens organisatoriska förutsättningar och hur man lyckades med smittbekämpandet på äldreboenden?  Även att klargöra vilka slutsatser och lärdomar ska vi ta med oss från den här krisen och pågående pandemi.

Alltför många människor, speciellt äldre människor på äldreboenden, har blivit sjuka och dött till följd av coronaviruset. Detta är inget vi kan få ogjort och vi tänker inte heller sänka oss till den nivå att vi använder människoliv som slagträn i debatt, det är direkt ovärdigt med hänsyn till alla drabbade. Men däremot har pandemin också inneburit en otrolig, omänsklig ansträngning för Sveriges vård- och omsorgsanställda, undersköterskor och vårdbiträden, flertalet medlemmar i fackförbundet Kommunal.

Inom forskningen är det evidensbaserat att omsorgskvaliteten bygger på personalens arbetsvillkor och äldreomsorgens organisatoriska förutsättningar. Vilket rapporten också påvisar med all tydlighet. Med detta som utgångspunkt har Kommunal tagit fram fakta om äldreomsorgen innan och under coronakrisen. Rapportens konkreta resultat bekräftar den faktiska bilden: med högre bemanning och mindre andel tidsbegränsat anställda hade äldreboendena med största sannolikhet kunnat stå emot coronasmittan bättre. 

Avslutningsvis vill vi konstatera att vår förväntan när pandemin nu tar ny fart i ökad takt är att det är av yttersta vikt att politiker och beslutsfattare ‪tar lärdom av det vi lärt från våren. Kommunal har varnat i decennier, våren påvisade på konsekvenserna av bristerna i äldreomsorgen och rapporten ”Pandemi på äldreboendet” fastslår bortom tomma argument vilka konsekvenserna blir av de otillräckliga förutsättningar välfärdsarbetarna ges.

Så vår fråga till Bodil Hansson, Alicja Kapica, Stefan Falk, Isabell Mixter och Hans Forsberg, men även övriga beslutsfattare och politiker i Sundsvalls kommun, är. Vad är ert nyårslöfte till Sundsvalls undersköterskor och vårdbiträden, till välfärdsarbetarna i fackförbundet Kommunal?

Vårt löfte, det nya normala måste bli bättre än det gamla!

Rickard Altin, facklig-politisk ansvarig Kommunal

Viktoria Terosdotter, undersköterska och Kommunalare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel