Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Insändaren om dålig skolmat fick mig att gå i taket – skaffa fakta innan du skriver

Insändaren "Oacceptabelt att servera skräpmat till gamla och barn" i ST 23/10 fick mig att "gå i taket" och jag vill gärna bemöta den punkt för punkt:

Skribenten har en tonåring i sin närhet som tycker att skolmaten är "äcklig" och orsakar lättare magproblem.

Svar: Tonåringen borde snarast uppsöka vårdcentral för att få bekräftat att han inte är gluten- eller laktosintolerant. Om så är fallet kan han välja annan och lämpligare kost, som också lär finnas på hans skola.

Två till tre gånger per vecka vill han istället äta på någon av ortens restauranger.

Svar: Helt förståeligt. Det är väl trevligt att gå på restaurang.

Skribenten har hört liknande reaktioner från andra delar av landet och har förstått att personer på äldreboenden och brukare av hemtjänst får samma mat.

Svar: I drygt 40 år har jag arbetat inom skolans värld (dock inte i Sundsvall) och har ibland också hört elever, utan egentlig anledning, klaga på skolmaten. Äldreboenden och brukare av hemtjänst får inte samma mat.

Även kommunernas upphandling, där den leverantör som har det lägsta priset vinner, upprör personen bakom insändaren. Liksom att maten transporteras.

Svar: Undrar om skribenten uppfattat att kommuner har svårt att få sin ekonomi att gå ihop. Att de gör upphandlingar anser jag vara nödvändigt. Och vad gäller exemplet med tv-kockar. Ja varför inte, men de vill nog ha mer betalt för jobbet än de som nu tillagar den.

"När jag gick i skola var maten god och sannolikt betydligt mer näringsrik än dagens industrimat", skriver skribenten.

Svar: När jag gick i skola åren 1939–1945 hade mamma gjort i ordning lunchen, två smörgåsar och en liten flaska mjölk. När det blev frukostrast plockade jag fram den ur min ryggsäck. Matsalen kallade vi korridor och vi satt på väggfasta bänkar med ytterkläderna hängande bakom oss. Att klaga var inte aktuellt.

Resten av insändaren tänker jag inte bemöda mig med att besvara.

I dag har jag besökt min av alzheimer drabbade make på Lindgården. Om två månader är det sju år sen han kom dit och den mat som serveras där klagas det aldrig på. Jag kom strax före lunchtid och hälsade med orden: "Jaha, och vilken skräpmat serverar ni här i dag?".

Den personal jag mötte hade läst insändaren och var lika upprörd som jag.

Får jag föreslår att du som skrivit denna insändare skaffar mer fakta, än den du får av en bortskämd ung människa, innan du skriver nästa gång.

Mormor och mormorsmor till tre Sundsvallselever

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel