Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Isabell Mixter (V): Majoriteten i Region Västernorrland måste ta itu med arbetsmiljön och löneläget i vården

Socialdemokrater, liberaler och moderater styr i majoritet i Region Västernorrland. De utmålar sig själva som seriösa ansvarstagande partier, men bevisligen kan de ännu inte visa hur de ska reda ut regionens svåra ekonomiska läge. Resultatet för Region Västernorrland i februari 2019 månad visar på stora underskott, framför allt inom specialistvården.

Om majoriteten vill ta ansvar för ekonomin måste de också ta itu med de problem som finns. Vi har en arbetsmiljö och ett löneläge som gör det svårt att anställa och behålla personal och som leder till ett stort beroende av stafetter. Både i form av sjuksköterskor, barnmorskor och läkare.

Vänsterpartiet menar att för att lyckas vända detta behöver vi ge personalen bättre villkor och öka deras inflytande. Vi föreslår också att regionen inför försök med förkortad arbetstid för att locka personal.

Vi i Vänsterpartiet vill ha en vård som är tillgängliga för alla, inte en ”ansvarstagande allians” utan lösningar.  

Ett annat problem är ledningsstrukturen, där chefer flyttats allt längre ifrån sjukhusen och personalen organiserat genom länskliniker. Vi menar att vi behöver återinföra ett lokalt ledarskap. Vi vill även införa en modell med sammanhållna vårdområden, där kommunen och regionen arbetar tillsammans gällande vården i Västernorrland.

Samtidigt är det ingen hemlighet att vården i vårt län är dyrare än den i Stockholms innerstad. Vi har helt olika förutsättningar. Av just den anledningen är det förvånande att Socialdemokraterna väljer att samarbeta med Liberalerna och Moderaterna i regionen (och Liberalerna och Centerpartiet i riksdagen). Partier som vill sänka skatterna för de allra rikaste och som driver på för ett mer ojämlikt Sverige. Pengarna borde istället omfördelas från de rikaste till välfärden istället. Pengar som desperat behövs i vår region.

Det räcker inte att höja landstingsskatten mer. Vi behöver en verklig omfördelning från staten till regionerna och kommunerna, en skälig utjämning som garanterar en jämlik vård i hela landet. Moderaternas och Liberalernas svar på ekonomiska problem brukar vara ett mantra om mer privatisering. Marknadstänkandet i vården är dock en stor anledning till att vi hamnat där vi är idag - där allt ska köpas och säljas, mätas och räknas- istället för att se till att människor får den vård de behöver. Ett marknadssystem där förkylda stockholmare ringer till ”Kry” för en förkylning, samtidigt som människor i Norrland tvingas åka flera timmar för att få tillgång till livsnödvändig vård.

Majoritetens lösningar för Region Västernorrlands dåliga resultat, var att i oktober månad överföra vård från specialistvård till primärvård. Nu backar man på den satsningen - på grund av att det saknas pengar. Behovet av mer pengar till primärvården är dock skriande, särskilt om man menar att det är lösningen på specialistvårdens underskott.  

Vi i Vänsterpartiet vill ha en vård som är tillgängliga för alla, inte en ”ansvarstagande allians” utan lösningar.  

Isabell Mixter, regionstyrelsen, Vänsterpartiet i Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel