Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ja, det förekommer grov brottslighet i byggbranschen – men dra inte alla företag över en kam

Jim Sundelin från Byggnads skriver i en debattartikel i ST 15/12 att byggbranschen har smutsats ned genom lönedumpning, oseriösa aktörer och bristande arbetsmiljö. Det är en delvis sann, men väldigt snäv bild av branschen.

Våra medlemsföretag anställer dem som är medlemmar i Byggnads. Vi behöver varandra – inte minst i Västernorrland där sex av tio byggföretag ser optimistiskt på framtiden enligt Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos 2019-2020.

Sveriges Byggindustrier samlar 3 700 av de närmare 100 000 företag som finns i bygg- och anläggningsbranschen. Ja, det förekommer grov brottslighet i vår bransch. Vi är många som såg problemen komma, inte minst eftersom polisens resurser att bekämpa den är så begränsade. Men vi kan inte dra alla företag över en kam – och mellan raderna peka ut utländska företag som särskilt belastade. Den typen av polarisering är inte en framkomlig väg.

För oss som arbetsgivarorganisation råder inget tvivel – det ska råda nolltolerans mot fusk. Företag som medvetet bryter mot lagar och regler har inte i vår organisation att göra. Våra medlemskriterier förutsätter att man följer svenska lagar, regler och avtal. Vidare måste man tillämpa vår uppförandekod, rådande kollektivavtal, och nyttja ID06-systemet.

Sveriges Byggindustrier har verkat för lagstiftning om personalliggare och lagregler om arbetsgivardeklaration på individnivå. Alla gamla ID06-kort slutar att gälla från och med 21 januari och en ny kortstandard införs i syfte att göra våra arbetsplatser ännu säkrare. Tillsammans med myndigheter och fack, däribland Byggnads, har vi också påbörjat ett viktigt strategiskt arbete för sund konkurrens.

Ska vi komma till rätta med detta krävs att vi löser problemen där de finns. Det är dags att våra myndigheter riktar åtgärder mot kriminella aktörer som medvetet kringgår regelverket. Skatteverket bör få riktat uppdrag att samordna och samla alla register, exempelvis SINK-register, utstationeringsregistret och faktainsamling.

Arbetsmiljöverket bör få mer resurser att göra frekventa arbetsplatsbesök. Tullen bör få ökade befogenheter att stoppa smuggling av stöldgods från byggarbetsplatser. Detta är frågor för beslutsfattare på nationell nivå.

Nästa år möts Sveriges Byggindustrier och Byggnads vid förhandlingsbordet i samband med avtalsförhandlingarna. Vår förhoppning är att det ska ske i ett förtroendeingivande och samarbetsinriktat tonläge utifrån en rättvis bild av vår bransch. Låt inte frågan om grov organiserad kriminalitet bli en bricka i spelet att stänga gränserna för den fria rörligheten.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier

Hanna Magnusson, lokalchef i Västernorrland, Sveriges Byggindustrier

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel