Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ja, Sundsvalls kulturskola är kommunens mest välfungerande verksamhet

 
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

Kulturskolans elever kommer från hela kommunen. De är stora och små, skämtsamma och tankfulla, viljestarka och hjälpsamma. Vissa kan sitta i ett hörn och öva på detaljer i timmar. Andra kan knappt sitta stilla alls och behöver utlopp för sin kreativitet. Det som förenar dem är att de har ett intresse; för musik, för bild, för dans, för teater, för skrivande.

Resultatet är en gemenskap med en mångfald som inte går att hitta någon annanstans. Det handlar inte bara om kulturundervisning, det är också ett socialt sammanhang som har enorm betydelse.

Framgångsfaktorn kan sammanfattas i ett ord: lärarna. De brinner för vad de gör allihop, och det undgår ingen elev. De nöjer sig inte med gamla metoder – de hittar ständigt på något nytt som kan stimulera sina elever. De ställer till med festivaler, föreställningar och projekt. De ser eleverna, var och en och som grupp.

Det är fantastiskt hur många ungdomar verksamheten har berört de senaste åren. Nu föreslås en förödande nedskärning på över en tredjedel. Om förslaget blir verklighet kommer det att kosta om man någonsin vill att kulturskolan ska återbyggas till vad den är idag – det ska politikerna inte glömma.

Vi är ett gäng som har växt upp i Sundsvalls kommun med allt vad det innebär. För var och en av oss blev det många år på kulturskolan; som mest nio år från mellanstadiet ända till studenten 2018 respektive 2019.

Ett stort antal kulturprofiler beskrev i sitt debattinlägg kulturskolan som "den kanske mest välfungerande kommunala verksamhet som Sundsvall har". Vi kan intyga att den är det. Skär ner på något annat!

Ingrid Berglund, bild

Lovisa Eriksson, trumpet och orkester

Amanda Cederberg, tvärflöjt och orkester

Sigge Cronsioe, bild

Jonas Lööv, bild

Reman Rahman, bild och bas

Benjamin Olsson, oboe och piano

Anna Berglund, tvärflöjt

Vanessa Loy, trummor

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel