Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Jag applåderar fortfarande metoo – vi är i mångt och mycket en dinosaurisk kvarleva som måste omformateras

Med anledning av insändaren "Applåd för metoo – men har det lett till att män misstros mer?" i ST 13 mars.

Jag applåderar fortfarande metoo. Jag är ganska säker på att hade vi inte haft metoo-rörelsen och vad den förde med sig, så hade med stor säkerhet den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein blivit frikänd, och många andra med honom.

Våld och övergrepp mot kvinnor är ett av våra största och allvarligaste samhällsproblem. Med det stora mörkertal som är, antar man att över 100 000 kvinnor varje år blir utsatta. Och det är faktiskt vi alla män som måste ta vårt ansvar, eftersom att det är över 90 procent män som utför övergreppen och våldet.

I en sådan värld behöver vi ge kvinnor en möjlighet att åtminstone bli hörda och att de får någon form av rättvisa. Fortfarande kan man läsa om rättegångar där män gått fria på grund av alla möjliga märkliga omständigheter. Som att kvinnan sov, eller att hon var naken, eller att hon inte sa något. När man läser sådana domar undrar man om kvinnor som blivit utsatta lever i ett rättslöst samhälle.

Naturligtvis ska man vara ärlig. Ingen ska kunna sätta dit någon på grund av besvikelse eller som hämnd. Men om vi inte kan ha en lag för att det finns risk för att någon utnyttjar den, då blir det inte många lagar kvar. Det är ofrånkomligt att människor ibland blir oskyldigt dömda. Det sker alltjämt. Men de är många gånger färre än de som blir frikända, fast de är skyldiga.

Vi män lever i en privilegierad värld, formad av oss, avsedd för oss. Det är år 2020 och man tänker att vi borde kommit mycket längre. Vi är i mångt och mycket en dinosaurisk kvarleva som måste omformateras. Och det krävs att vi alla män tar ett ansvar, annars går det inte. Det håller inte att några av oss säger att detta inte gäller oss.

Jan Peder Forsberg, kulturarbetare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel