Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Jag blev uppsagd utan att få bemöta anklagelserna – efter 32 år i Sundsvalls kommuns tjänst

Artikel 6 av 7
Kommunchef i Sundsvall avstängd
Visa alla artiklar

Med stort intresse har jag följt turerna kring Näringslivsbolaget genom Sundsvalls Tidning.

Hantering, utredning och efterföljande debatt.

Tre chefer som avstängts från sitt arbete efter ”visselblåsningar” där chefskap och tjänsteutövning ifrågasatts. Två av dessa chefer har nu avgått med avgångsvederlag samt att utredningen kostat skattebetalarna åtskilliga kronor. En professionell utredning vilken jag anser helt rätt istället för en amatörmässig internutredning med stora brister som följd.

Under samma tid som detta pågått har jag själv varit föremål för både avstängning och internutredning och i slutändan omplacering som omvandlades till uppsägning på grund av arbetsbrist.

Efter 32 år i Sundsvalls kommuns tjänst utan tidigare anmärkning!

Om anklagelserna varit av kriminell art, hade utredningen blivit professionellt utförd och även jag hade blivit hörd och fått en rättvis dom.

Cheferna i Näringslivsbolaget fick möjlighet att bemöta vad som kommit fram i konsultrapporten.

Jag blev varken hörd eller fick bemöta anklagelserna mot mig i internutredningen. En internutredning som initierades av biträdande kommundirektör Eva Carron efter anklagelser om bland annat förskingring som sedan visade sig vara falska.

Den muntliga redovisningen som jag fick ta del av stämde inte överens med den skriftliga internutredningen – en internutredning som jag dessutom inte skulle få ta del av. Anklagelser om kränkning i både ord och handling som inte bekräftats eller efterhörts hos någon av de närvarande.

En utredning som visade sig vara extremt dålig med personliga påhopp och osakliga synpunkter. Dessutom felaktiga uppgifter, ej daterad och ingen uppgift om vem som utfört utredningen, än mindre undertecknad.

Om anklagelserna varit av kriminell art, hade utredningen blivit professionellt utförd och även jag hade blivit hörd och fått en rättvis dom.

Vad som slår mig är de skillnader och likheter i hanteringen av mitt fall och Näringslivsbolaget och hur illa dessa ärenden hanterats av arbetsgivaren Sundsvalls kommun.

Jag anklagas för kränkningar där jag anser mig själv oskyldig.

Jag påstår mig vara allvarligt kränkt genom denna hantering och utredning av den chef som jag haft under två års tid, Eva Carron.

Eva Carron har fått ta del av mina skriftliga kommentarer men har valt att inte bemöta dem, vilket jag finner mycket märkligt av en chef.

Slutfundering:

Kommer någon tjänsteman eller säkerhetschef i framtiden våga ifrågasätta och vara tydlig i de säkerhetsföreskrifter och riktlinjer som gäller utan att bli kritiserad och därmed riskera att hamna i samma situation som jag och övriga avgående chefer bland annat inom Näringslivsbolaget?

Gunnar Åberg, tidigare säkerhetschef vid Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel