Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Jag har förbrukat två av mina nio kattliv – tack för den fantastiska vården

Jag är en patient som under det senaste året fått inblick i den svenska sjukvården – och jag förstår verkligen inte att man kan klaga på vården.

Jag är så tacksam för våra duktiga ambulanssjukvårdare, vårdpersonal på akuten, kardiologen, kirurgen på Sundsvalls sjukhus samt Matfors hälsocentral, som aldrig ger upp utan fortsätter till man hittar vad som är fel.

Jag har förbrukat två av mina nio kattliv.

I juni 2018 hade jag gjort ett tungt arbete, jag rullade in sten i en traktorskopa. Jag blev yr och mådde dåligt och svimmade ett par minuter.

Det blev ambulansfärd till akuten på Sundsvalls sjukhus, där jag fick ligga hela dagen. Trots att det togs massor av prover hittade man inte anledningen. Men man gav inte upp, utan skickade mig till kardiologen, där fick jag ligga under bevakning första natten.

Men inte heller här fick man något svar på vad felet var. Man ville att jag skulle undersökas med hjärtultraljud. Efter en natt med hjärtbevakning upptäcktes felet. Det var elektriskt. Normalt skall man ha cirka 60 hjärtslag per minut, men jag hade varit nere på 29 under natten så jag behövde en pacemaker.

Nu hade man inte tid på operation samma dag, så det blev ytterligare en natt med bevakning.

Operationen gjordes med lokalbedövning, så efter ett par timmar fick jag åka hem med mitt nya liv. Med en pacemaker som var så avancerad att den var bättre en datorerna man hade när man åkte till månen, enligt kirurgen.

Mitt andra förlorade liv började med att jag var uppblåst av väldiga gaser och mådde illa. Jag tog mig mot toaletten men svimmade på vägen och var borta i flera sekunder.

Jag blev orolig att det var något fel på pacemakern, så till slut ringde jag 1177 och pratade med en sköterska som tyckte att jag skulle åka till akuten.

Där undersökte man mig omgående och noggrant. Vid en screening upptäckte läkaren att stora kroppspulsådern var sju centimeter i diameter, mot normala två centimeter. Den kunde alltså spricka när som helst.

Så det blev en nio timmars operation, sedan uppvak på IVA första dygnet och efter det upp till kirurgavdelning 15b. På alla avdelningar var det en fantastisk omvårdnad och engagemang av all personal – läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och sjukgymnaster.

Det är bara tråkigt att politikerna i Region Västernorrland inte kan besluta att utbilda och anställa fler läkare och sköterskor, utan kastar bort pengar till privata uthyrare av stafettläkare och -sköterskor, som kostar mycket mera.

Hur som helst så måste jag tacka tusen gånger för den fantastiska omvårdnad och det otroliga engagemang som vårdens personal och även inhyrda stafetter utför.

Ett stort tack från patienten med sju kattliv kvar:

Peter Nilsson, Sörfors

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel