Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Jag lekte mycket i skolan på landet – ledsen att mina småsyskon kanske inte får uppleva det

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Jag har både gått på en skola ute på landet och en skola inne i stan. Men nu föreslås skolan på landet läggas ned och mina småsyskon kommer inte få möjligheten att gå där. Det gör mig ledsen att tänka på vilka saker de kommer missa som jag fick chansen att uppleva.

Först och främst kommer de att missa närheten till naturen som vi hade på skolan. Inte bara att det fanns skidspår genom skogen som startade precis intill skolan och som gjorde att man kunde åka på rasten. Eller isplanen som låg tre meter utanför dörren där vi förvarade skridskor. Många av eleverna åkte skridskor varje rast i nästan två månader. Men de kommer också att missa lektionerna vi hade i skogen. Det var i skogen intill skolan som jag tränade på klockan och matte. Med hjälp av pinnar och kottar visade läraren hur saker fungerade och hur man skulle tänka. När lektionen var över kunde vi stanna kvar i skogen och leka.

Det var som absolut roligast att leka i skogen och det är tack vare sådana här upplevelser som jag har lärt mig uppskatta naturen och jag önskar att mina småsyskon också skulle få den möjligheten.

Jag vill också att mina syskon ska få vara små barn som gillar att leka och inte tycker att det är konstigt. På skolan på landet lekte vi varje rast och det var inget konstigt med det, barn ska leka. Men när jag kom till skolan i stan förändrades det. Inte nog med att min egen årskurs slutade leka och mest stod i klungor och pratade på rasten, de yngre barnen lekte inte heller. Kanske för att de såg upp till oss äldre elever som inte lekte. Jag såg sjuåringar som på vintern stod i en tunn, grå och väldigt fin vinterrock. Problemet var att de inte kunde leka i den och att den såg väldigt kall ut.

När man är så liten ska man springa runt i en overall och ha roligt. Jag tror att barnen på skolan i stan inte ville ha overall, de ville vara ”snygga” men som jag ser det så ska barn inte tänka på hur de ser ut så länge de har roligt. De ska få vara barn, vilket jag tror accepteras mer i en skola på landet.

Jag blir upprörd vid tanken på att skolan kanske ska läggas ned och att mina syskon ska missa den trygghet jag känt när jag gått i skolan och lekt med barnen i grannskapet. Och om de skulle vilja leka med en klasskompis från stan så kan de inte åka med skolbussen hem. Jag ser inte hur det kan vara värt det, att lägga ned skolan.

För mig är en bra uppväxt för barnen som går på skolan något väldigt viktigt, lycka och trygghet är något jag ser hos barnen som går i skolan på landet och som jag tycker att de ska få behålla.

Vendela 13 år

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel