Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Jämställdhet är männens fråga – fler män behöver agera om vår värld ska bli bättre

Jämställdhet är i huvudsak männens fråga. Fler män behöver agera om vår värld ska bli bättre. Det är männen som har makten och det är männen som är normen. Tidigt skolas pojkar in i en typisk mansnorm. Det finns också en koppling mellan dagens mansnorm och våld mot kvinnor. Så männen måste med om det ska bli någon skillnad.

En av de viktigaste uppgifter vi har för att kunna driva jämställdhetsarbetet framåt för att få ett jämställt samhälle, förändra de destruktiva maskulinitetsnormerna, och stärka killar och män att göra jämställda, demokratiska, och icke-våldsamma val är att vi måste arbeta långsiktigt. Destruktiva maskulinitetsnormer leder ofta bland annat till våld och övergrepp, och mäns våld mot kvinnor är i dag ett av våra största samhällsproblem. 

Det är viktigt att börja jobba med normerna redan när barnen är små. Skolan är en av de viktigaste arenorna för att arbeta normkritiskt med unga. Vi behöver involvera män i jämställdhetsarbetet. Engagera män att dela föräldraledigheten lika och förmå arbetsgivare att underlätta för män att ta ut längre föräldraledighet. Barn ska inte vara kvinnors huvudansvar och mäns valfrihet. Män ska beredas möjlighet att delta i jämställdhetsfrämjande insatser och uppmanas att dela lika på hushållsarbete och barnomsorg.

Vi måste få män att engagera sig mot mäns våld, inte bara för kvinnors skull utan även för sin egen. Vi behöver stärka det förebyggande arbetet för att förhindra att våld uppstår eller upprepas. Det förebyggande arbetet, där männen är bärare av det arbetet, innebär på sikt att färre kvinnor behöver kontakta Kvinnojouren och pengar kan satsas på mäns och kvinnors lika villkor istället för skydd för våldsutsatta kvinnor.

Vi vill också uppmana och uppmuntra män att själva ta mer individuellt ansvar. I vardagen, i familjelivet och i samhället. För att uppnå en jämställd värld utan våld behöver vi arbeta tillsammans, och mäns engagemang i det arbetet är både livsviktigt och nödvändigt. I tider när vi som försvarar principerna om jämställdhet och alla människors lika värde hotas av odemokratiska krafter är det viktigare än någonsin att män står upp för kvinnors rättigheter.

Monica Fällström, ordförande S-kvinnor i Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel