Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Jo, fastighetsskatten är en dålig idé – oavsett nivå

Replik på insändaren "En ändrad fastighetsskatt skulle gynna oss i norr" i ST 30/11.

Börje Alström menar i sin replik till mig att en fastighetsskatt skulle gynna dem som bor i norr och att Skattebetalarna lider av Stockholmsfixering. Att fokusera på fastigheter som sålts för 64 miljoner kronor vore en ohälsosam Stockholmsfixering. Därför ägnar vi oss åt frågan om hur en vanlig barnfamilj i till exempel Sundsvall skulle drabbas.

Flera förslag på återinförd fastighetsskatt har presenterats under de senaste åren. Alström hänvisar till det mildaste men långt ifrån det enda. SNS föreslog redan 2018 ett återinförande av fastighetsskatten till 1 procent av taxeringsvärdet. Vänsterpartiet en fastighetsskatt i en trappa som drabbar alla hus värda över 1,5 miljoner. Den statliga expertmyndigheten Finanspolitiska rådet föreslår 1,2 procent av taxeringsvärdet i fastighetsskatt. Att detta oroar villa- och bostadsrättsägares är inte konstigt.

Även med Eklunds förslag får alla bostadsrätter värda över 400 000 kronor en höjd fastighetsskatt. Kraftigt dessutom. En snitt-trea i Sundsvall får en fastighetsskatt på 4 500 kronor per år. Alla villor värda över 2,2 miljoner får höjd fastighetsskatt. Snittvillan i Sverige är värd 3 miljoner och får mellan 11 000 och 27 000 kronor i fastighetsskatt varje år med förslagen från ESO, SNS och Finanspolitiska rådet. Att då framför allt höginkomsttagare får sänkt inkomstskatt blir för de flesta en klen tröst. Och att skatten blir ännu högre i Stockholm gör den knappast lättare att bära.

Om en fastighetsskatt ska dra in några betydande belopp till statskassan så kommer den drabba vanligt folk. Men fastighetsskatten är en dålig idé oavsett nivå. Att betala hög skatt för ett boende som inte skapar några intäkter, utan tvärtom är dyrt att sköta om och som dessutom är köpt för redan hårt beskattade pengar, är för de flesta en märklig ordning.

En bostad är först och främst ett hem, och folk förtjänar att sova tryggt i dem – utan att behöva oroa sig för att skatten ska tvinga en att lämna hus och hem.

Christian Ekström, vd Skattebetalarna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel