Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Jonny Cutz: Oklokt att rusta ned kulturskolan i Sundsvall

 
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

Vi är sex gubbar som har sysslat med musik i hela våra liv. Vi har, förutom musicerandet, alla arbetat inom utbildningssektorn och fyra av oss har dessutom arbetat med musik på grundskola och gymnasium.

Vi är förfärade och förundrade över tjänstemannaförslaget att minska den kommunala kulturskolans budget med tio miljoner kronor. En sådan nedrustning av kulturskolan kommer att drabba många barn och ungdomar på ett väldigt olyckligt sätt.

Kultur och idrott är fritidssysselsättningar som har en mycket stor, ibland avgörande, betydelse för barn och ungdomars utveckling. Där får man mycket av sin identitet och får vara en del i ett sammanhang. Där utvecklar man sitt självförtroende, sin personlighet och sin förmåga att samverka med andra. Där utvecklas färdigheter som man bär med sig hela livet.

Dessa färdigheter är ofta en viktig faktor i kommande sociala sammanhang och yrkesliv.

När det gäller kulturellt utövande bland barn och ungdomar i Sundsvalls kommun har kulturskolan en central roll, inte minst för grundskolan, där en ned- eller indragning av kulturskolans tjänster i vissa fall kan vara katastrofal för en skolas musikliv.

Vad som händer med bild, teater och dans kan man också fundera över… Tio miljoner är över en tredjedel av kulturskolans budget!

Vi stödjer till fullo de många föräldrar som är oroliga över den här neddragningen och vi vet att många av deras barn och ungdomar kommer att bli oerhört besvikna när de inte längre får sjunga i kör, spela ett instrument, vara med i en orkester eller gå till sin dramagrupp om denna nedskärning blir verklighet och många lärare blir avskedade.

Vi hoppas att kommunens barn och unga även i fortsättningen kan åka in till kulturskolan och utöva sina kulturella intressen, precis som de kan åka till Nordichallen, simhallen eller slalombacken och utöva sin idrott.

Den föreslagna nedrustningen är orättvis och ytterst oklok!

Jonny Cutz:

Lars Johansson, Sven-David Höglund, Göran Ögren, Ove Lundberg, Lasse Svantesson, Matts Danielsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel