Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Julafton – en av de dagar då människor kan känna sig som mest ensamma

Ja så kom julen igen, det ju bara 365 dagar sedan sist. En av de dagar på året då människor kan känna sig som mest ensamma och det kan vara från de minsta till de äldsta. Jag vill inte stjäla själva julglädjen av dig, men vill påminna lite om de som inte får uppleva det fina, mysiga och glädjande med denna helg.

De som inte ser barnens ögon tindra av förväntan, de barn som inte ser något berg av klappar utan en massa burkar och flaskor som ropar "Drick mig, bli full och skapa oreda".

Först och främst skulle jag vilja lyfta alla barn som bävar för denna helg på grund av alkohol och bråk i familjer. Stackars dessa barn som bara vill gå och gömma sig och finna trygghet någonstans långt från familjen.

Dessutom vill jag lyfta de barn vars föräldrar inte har den starka köpkraften att ge sina barn det som de önskar allra mest. De barn som bävar att möta sina kompisar som efter julen berättar om allt de önskat sig av hårda klappar och att deras önskningar har infriats.

Sedan vill jag även lyfta alla äldre som inte har någon familj och får fira i ensamhet, i år med Marianne Mörck som säkert kommer att ge dem lite uppmuntran och tröst. De som bor på servicehus och inte haft ett enda besök inför julen och måste lägga sig efter Karl-Bertil Jonssons julsaga och vissa kanske till och med efter Kalle Anka. Ja, det är trist, tråkigt och ledsamt att få sluta sina dagar med en jul i ensamhet och bara invänta livets slut utan gemenskap, värme och kärlek.

Jag vill även lyfta de som själv valt att jobba på julafton för att det har ju inget annat särskilt för sig. De som längtar efter en livsförändring och till och med kanske tänker tillbaka på den tid då det var annorlunda och de hade en sammanhållen familj. Även de kan lida i det tysta och hoppas att julen är över omedelbums.

De ensamma föräldrarna (kanske oftast pappor) som mist kontakten med sina barn och funderar över vad som gick snett och varför. De som längtar efter ett sms, ett julkort som bekräftar att de är ihågkomna och betytt något.

Många familjer är splittrade efter jobbiga vårdnadstvister där föräldrar och barn separerats, kanske utan någon riktig förklaring om vad problemet är och beror på.

Ensamma flyktingar och nyanlända som saknar nära och kära och drömmer om att få integreras i vårt samhälle med vad det innebär med språk, bostad och arbete.

Till sist så önskar jag en riktigt god jul till er som jobbar för oss i julnatten som: poliser, brandmän, ambulanssjukvårdare, socialjouren, vårdpersonal, sjömän, kvinnojourarbetare, transportarbetare, taxichaffisar, barnmorskor, radiopratare, journalister, präster med flera.

Om jag glömt just din profession så önskar jag just dig en extra god jul.

Hasse

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel