Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Källskatt bättre än bidrag till kommuner som fått sänkta inkomster vid skattesänkning

Centerpartiet hävdar ofta att hela landet skall leva. Nu visar partiet med sitt utspel om ett höjt skatteavdrag för boende i stödområde 1 och 2 hur Centerpartiet är fast i synen på landsbygden och dess befolkning, som en bidragstagande del av Sverige.

Kostnaden för den tänkta skattesänkningen skall staten stå för genom bidrag till de kommuner som får sänkta inkomster genom skattesänkningen. Detta är inget annat än en cementering av den sedan länge storstadsstyrda politiska synen på landsbygden.

Ett djärvt förslag som går stick i stäv med Centerpartiets tankar, är att återinföra källskatten inom det geografiska området som vanvördigt kallas stödområde 1 och 2. Det medför till exempel att gruvindustrier, elkraftbolag, skogsindustrier och övrig företagsamhet samt markägande betalar skatt i den kommun där de är verksamma eller där marken ligger.

Då slipper staten skicka olika former av ekonomiska bidrag till berörda kommuner. De har istället plötsligt blivit ekonomiskt oberoende och kan driva sin kommunala verksamhet med en positiv framtidstro.

Skatteuttaget för innevånarna i kommunerna kan sänkas radikalt. Det bäddar för en positiv spiral med framtidstro och en återinflyttning till en landsända som står på egna friska ekonomiska ben, och där ordet stödområde bytts ut till tillväxtområde.

Arne Forsell, medlem i Landsbygdspartiet oberoende

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel