Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kärleken och ljuset är starkare än döden, ondskan och mörkret – låt naturens kraft vara förebild

En scen ur en dokumentär om kriget i det forna Jugoslavien har etsat sig fast i mitt minne. Bland raserade hus och förstörda vägar zoomar fotografen in ett träd där löven är på väg att spricka ut och en bofink sjunger sin vårsång.

Det är en så talande bild av naturens obändiga kraft. Den naturen som vi är en del av. Dess styrka finns också nedlagd i oss. När vi oroas över allt ont som sker – över hat som sprids, gränser som stängs, över krig, terror och en hotad miljö – behöver vi stanna upp och påminnas om detta.

Trädens knoppar har varit redo sedan i höstas. Fåglarna sjunger sin vårsång även i mörker och kyla. En vek blomma kan spränga asfalten. I varje litet frö finns ofattbar växtkraft. Om de vågar leva så måste också vi försöka. Om de kan så kan vi!

Låt oss ta till oss det och trotsigt fortsätta tro på att livet, kärleken och ljuset är starkare än döden, ondskan och mörkret. När man ser vansinnet i världen är det lätt att tro att hela tillvaron är ond. Men om det vore sant, skulle vår jord varit utplånad för länge sedan. Låt oss därför med naturen som förebild våga kämpa för vår planets överlevnad och stå emot det som förstör.

Du kanske inte har tänkt på det men det är faktiskt också för denna tro på tillvarons goda och kärleksfulla kraft vi nu firar den kristna påsken. Jesu väg från långfredagens mörker till påskdagsmorgonens gryningsljus var hård och brutal, precis som vår värld. Men den visar – precis som knoppen, fågeln, blomman och fröet – på tron på den kärlek som aldrig ger upp eller viker undan för det onda.

Påsken uppmanar oss att våga tro på den livsmening vi skapats till: ett liv med hela relationer mellan människor, mellan människor och naturen, i vår relation till vårt inre och till den andliga verklighet som kallas Gud.

Påsken är en härligt, glad och livsbejakande högtid väl värd att firas och hämta mod och styrka ur, både för vårt inre liv och för vårt liv i relation till andra människor och vår värld.

Glad och välsignad påsk önskar jag er alla

Eva Nordung Byström, biskop Härnösands stift

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel