Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Karnevalsstämning på första maj i Finland – tror jag firar där även nästa år

För den som inte vet är det en stor skillnad på valborgsfirandet i Finland och Sverige.

I Finland är första maj starkt förknippat med folkfest, där glada och uppsluppna människor firar vårens ankomst.

I Sverige, däremot, är det istället en stark betoning på det politiska, man ska visa sin kamp, ut och demonstrera.

Märk väl att man i Finland inte använder uttrycket ”demonstrera” när det kommer till förstamajtågen, som man gör i Sverige.

Ta Helsingfors som ett exempel, där jag tillbringade min valborgshelg. Över 15.000 Helsingforsbor samlas vid Salutorget för att vara med om när statyn Havis Amanda får sin årliga studentmössa av någon av universitetets studentkårer. Folk har klätt upp sig, studentmössan har man tagit på sig, man skålar i medhavd skumpa. Det är lite av en karnevalsstämning.

Sedan går man kanske till någon fin restaurang för att äta en valborgsmeny, för vår del hade vi ett bokat bord på restaurang Kappeli.

På själva första maj samlas finlandssvenskarna vid Kajsaniemiparken, man har picknickfilt och –korg, och mer skumpa, och lyssnar till Akademiska Sångföreningen som sjunger in våren.

Glad stämning, inga poliser, eller moralpoliser för den delen, som säger ajabaja åt den som sitter på sin filt på allmän plats och skålar i mousserat.

Politiska förstamajtåg förekommer förstås, men till skillnad mot Sverige håller alla finländska partier oberoende ideologi olika tillställningar och tal.

Vad som skedde i Sverige under årets första maj fick mig att tänka att jag borde fira den i Finland även nästa år. Förstamajtal med verklighetsskeva innehåll mot allt glesare åhörarskaror. En statsminister som håller ett brunsmetande anförande i Umeå där han likställde (M) och (KD) med extremhögern. SSU i Malmö sjöng antisemitiska sånger. (V) i Umeå gick i armkrok med  kommunistiska organisationer i sitt förstamajtåg.

Jag säger bara: Glada Vappen 2020, Helsingfors!

Studentmössan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel