Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kärnkraften kan få oss och jorden att överleva

Den snabba utvecklingen av internet har öppnat upp ögonen för att det finns platser på vår planet där människor har ett bra liv. Det är logiskt att de som lever i länder under svåra förhållanden som svält, krig, korruption, etcetera gärna planerar för att flytta till paradisen.

De som redan har en hyfsat liv flyttar hellre än stannar i sina hemländer och där bygga upp ett bra liv för alla medborgare. De riktigt fattiga har inget annat val än att stanna.

Den immigration som råder för tillfället är bara en andeviskning från det som kommer att inträffa när all världens överbefolkade flodmynningar sätts under vatten av stigande havsnivåer.

Om alla människor vill leva och kräver samma standard som vi i västvärlden behövs ytterligare en jord. När detta inte är möjligt måste vi alla anpassa oss till den jord vi har. Ett första steg måste vara att begränsa folkmängden. Vi måste komma ifrån att människor lever under så fattiga omständigheter att många barn är enda möjligheten till ett rimligt liv på äldre dar.

Vårt bekväma liv i västvärlden har varit möjligt tack vare stora fossila fyndigheter av olja, gas och kol. Vi har utnyttjat detta och tillgång till malmer, skogar, haven och andra resurser för att bygga upp ett välstånd som fungerar och vi kan njuta av.

Nackdelen med det här livet har medfört att vi nu håller på att förgifta vår planet och förgöra oss själva sakta men säkert. Olja och gas är en ändlig resurs. Energi produceras runt om i världen i tusentals olje- och gaskraftverk. Vi behöver energi för att leva vidare.

Vi har en lösning och kan hantera problemet. Det är kärnkraften som kan hjälpa oss och jorden att överleva. Utan kärnkraft kommer jorden att få kanske oöverstigliga problem för fortlevnad.

Överdriven rädsla och oförstånd har hindrat uppbyggnad av fler kärnkraftverk. Tjernobylkatastrofen och Harrisburg på grund av vanskötsel! Japans befängda beslut att bygga kärnkraftverk på vulkanisk mark har medfört skrämselhicka i resten av världen. Så illa att ett tekniskt framstående land som Tyskland beslutade att stänga ned kärnkraftverk och börja elda med kol i stället. Kortslutning!

I FN måste tillskapas en grupp med forskare och ingenjörer där alla beslut om byggande av ny kärnkraft skall granskas och godkännas av dessa specialister med tillräcklig kompetens.

Vad väntar vi på?

Rolf Nilsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel