Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Katrinehill handlar inte bara om villaområdet i Sidsjön – trist förslag att flytta över trafikproblemet till Nacksta

Läste nyligen i ST om den protestgrupp som skapats av villaägare i Sidsjöområdet, avseende det nya planerade bostadsområdet Katrinehill. Där framgår att man inte vill ha någon huvudled för fordonstrafik genom skogsparken ut på Kvarndammsvägen. Däremot vill man flytta problemet till ett annat bostadsområde, det vill säga Nacksta, där man verkar tycka att det går bra att öka på trafiken med flera tusen bilar.

Detta är minst sagt upprörande. Här verkar man inte ha någon kännedom om, eller ha minsta konsekvenstänkande, mer än för det egna bostadsområdet.

Det framgår vidare i artikeln att man fortsätter jobba för det egna området och, som jag tolkar det, i total avsaknad om vad som sker i den andra halvan av området, det vill säga lägenhetsområdet Sallyhill, Midälva och Nacksta.

Många utlandsfödda finns i senast nämnda bostadsområde, individer som har svårt att uttrycka sin åsikt över pågående planering och inte är riktigt införstådda med vad som händer i området (på grund av språksvårigheter). Tyvärr har vi inte samma möjligheter till att bilda protestgrupper som ”villaområdet” har, men att flytta över problematiken till Nacksta ser vi som ytterst naivt.

Nackstaområdet är intensivt trafikerat redan som det är nu. Dessutom har vi dagisverksamhet, som ligger i anslutning till nämnt område och som nyttjar skogsområdet för sina utflykter. För våra barn och ungdomar fyller grönområdet en viktig funktion. För vissa är det den enda kontakten med naturen, många har inte möjlighet att komma i väg på någon aktivitet utanför bostadsområdet på lov, etcetera.

Att grönområden försvinner är en tragedi, för ett så stort bostadsområde som Nacksta är. Den funktion som elljusspåret fyller, är totalt underskattad när man ser till hur planeringen lagts.

Den här diskussionen om planeringen för Katrinehill handlar inte enbart om villaområdet i Sidsjön, utan om en hel stadsdel. Påfrestningen av ökande trafik, som det talas om i artikeln, är inte enbart ”enorm” i villaområdet, utan minst lika enorm, även i det område som man enligt artikeln önskar flytta problemet till.

Man är ej emot planen, så länge man kan flytta problemet till andra individer, istället för att se till hela problemställningen, för hela området, både vad gäller trafikeringen men även det ingrepp i naturen som finns i planen. 

Tråkigt att 2019, se hur man kategoriserar sig  i grupperingar, trots att problemet är detsamma för hela stadsdelen.

Tillsammans är vi starka

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel