Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kd: Populistiskt att undersöka munnen innan tänderna dras ut, Peder Björk?

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Med anledning av Peder Björks kommentar om KD:s och hela oppositionens påstådda populism, i artikeln "Efter bråket om de nedläggningshotade skolorna i Sundsvall – kommunalrådet ryter till".

Skolsituationen i Sundsvall kan, som jag ser det, jämföras med dåligt skött tandhygien. Alla vet att ser man till att borsta tänderna varje dag, låta bli att småäta, gå till tandläkaren en gång per år för att laga till de där hålen medan de är små, så funkar tänderna som de ska.

För det är ju egentligen ganska enkelt - sköter man dem rätt blir problemen aldrig särskilt stora. Men låter man däremot bli att göra det regelbundna, så kan lite tandsten och några små hål leda till att man på sikt måste överväga att ta bort en tand eller två, vilket ingen av oss föredrar men som tyvärr ibland är nödvändigt.

Så i frågan om skolnedläggningar tänker vi i KD, att vi i Sundsvall inte har skött skolfrågan särskilt bra under en längre tid, vilket tyvärr har lett till att vi står inför nödvändiga och troligtvis inte helt smärtfria förändringar.

Så här håller vi helt med er i majoriteten. Förändringar kommer att behöva ske för alla våra barns skull och det är väldigt bra att både majoriteten och oppositionen är inställda på det redan nu.

Det som däremot inte känns lika bra är anklagelsen om vår påtalade populism. Tycker du Peder Björk att det är populistiskt att vilja undersöka hela munnen innan vi börjar dra ut tänderna? Är det populistiskt att patienten, som i det här fallet är familjerna som berörs av förslaget, får veta vad som väntar den och får reell möjlighet att delta i besluten? Är det populistisk att tänka långsiktigt?

Mitt mål med mitt engagemang i barn- och utbildningsnämnden är att se till att både förskolan, skolan och hela fritidssektorn ska fungera och gå runt – inte bara någon gång snart utan också på mycket lång sikt. Och vi i KD samarbetar mer än gärna i frågor som rör våra barns framtid. För KD är barnens parti och det kan du lita på.

Polina J. Larsson, kristdemokraternas representant i barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel