Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: KDU motsätter sig också nedläggning av ungdomsrådgivningen – beslutet är oroväckande

Artikel 16 av 16
Ungdomsrådgivningen föreslås läggas ner
Visa alla artiklar

Den 29 januari beslutade majoriteten i individ- och arbetsmarknadsnämnden, bestående av S, V och C, att ungdomsrådgivningen (UR) ska läggas ner. Konsekvensanalyserna som efterfrågades lämnades därhän.

Även vi i KDU Västernorrland motsätter oss detta beslut; det är skamligt och oroväckande.

Målet med UR är att erbjuda kostnadsfritt stöd och vägledning i vanligt förekommande livsfrågor som unga möter på sin väg in i vuxenlivet, för att stödja dem att bli självförsörjande och självständiga individer med framtidstro.

Uppföljningar av verksamheten som gjorts visar entydigt på att den är mycket uppskattad. Under 2018 hade UR kontakt med 460 unika individer. Det var 2 287 kontakter varav 1 416 besök. Likartade siffror finns även för tidigare år.

Beslutet att avveckla verksamheten är helt enkelt katastrofalt. Att beslutet också tas samtidigt som den psykiska ohälsan bland ungdomar i landet ökar gör det bara ännu mer hårresande dumt.

Sedan mitten av 1980-talet har andelen unga som uppger att de har återkommande psykosomatiska symtom fördubblats enligt Folkhälsomyndigheten, och de pekar ut huvudsakligen två anledningar till detta – skolan och arbetsmarknaden. Precis de områden som UR finns till för att ge stöd kring.

KDU vill satsa mer på psykiatri och skolhälsovården, bland annat genom att inrätta en elevhälsogaranti som garanterar att varje elev ska kunna komma i kontakt med elevhälsan varje dag. Men emellertid räcker inte detta.

UR är ett otroligt viktigt komplement; vi vet att deras arbetssätt fångar upp unga som av olika anledningar inte kan eller vågar söka kontakt inom de andra verksamheter som finns. Det är också en viktig resurs för att hjälpa unga att navigera mellan olika verksamheter i stället för att hamna mellan stolarna.

S, V och C ser dock inte dessa värden, utan bortprioriterar istället ungas psykiska hälsa genom att hänvisa till besparingar. Nedläggningen uppskattas spara 2,5 miljoner kronor. Ingen vet dock vad som sker när situationen för de som behöver UR försämras, och blir mer samhällsekonomiskt betungande. För ingen konsekvensanalys är gjord.

Har ni glömt bort det samhällsekonomiska värdet av förebyggande arbete och tidiga insatser?

Som tidigare debattörer redan påpekat är det heller inte rimligt att påstå att stödet kan ersättas av andra verksamheter, som kuratorer på skolan eller vårdcentraler. Ordförande för nämnden, Christina Rüdiger, hänvisar bland annat till hälsocentraler, som redan idag är överbelastade. Somliga också under hot om nedläggning. Det är varken seriöst eller hållbart.

Det här är ett historiskt dumt beslut, som på riktigt äventyrar den psykiska hälsan hos stadens unga. Och det är vi som ska vara framtiden.

Avslutningsvis vill vi också visa vår uppskattning för det engagemang Ung Vänster haft i frågan. Vi är inte ofta överens – men här är vi det. Även Grön Ungdom och MSU, allt engagemang behövs. Och vi uppmanar fler att stå upp mot detta.

Wictor Strand, distriktsordförande KDU Västernorrland

Mathilda Boström, vice distriktsordförande KDU Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel