Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Klimatkampen måste fortsätta – världssamfundet gör inte tillräckligt

Det har gått nästan tre år sedan de första skolstrejkerna för klimatet spred sig över världen och nu har de unga klimataktivisterna i Sundsvall bildat förening. Rörelsen Fridays For Future uppstod 2018 och kom att explosionsartat sprida sig över hela vårt land och över hela världen. Rörelsen är ledd av ungdomar som tröttnat på världens makthavares tomma ord och lögner gällande klimatfrågan – en protest som på tre år har samlat miljontals människor i hela världen.

I Sundsvall har regelbundna manifestationer och demonstrationer ägt rum, som samlat allt ifrån ett tiotal till hundratals deltagare. På den globala klimatprotesten den 27 september 2019 gick Sundsvallsbor ut i stadens största demonstration på länge med upp emot 1 500 deltagande.

Trots alla stora demonstrationer, det frekventa engagemanget och den stora mängd eldsjälar som kämpar i rörelsen varje dag så har vi inte nått våra mål. Om vi fortsätter som vi gör nu kommer vi inte att nå 1,5 gradersmålet, ett internationellt mål framlagt i Parisavtalet som säger att den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer.

Världssamfundet säkerställer inte klimaträttvisa. Det råder redan en gigantisk ojämlikhet mellan vilka människor som drabbas av klimatförändringarna, och vilka som är delaktiga i att orsaka dem. Det drivande incitamentet fortsätter att vara den eviga jakten på tillväxt och expansion. Detta är helt ohållbart och verkligen inte i linje med vad som måste göras enligt den bästa enade vetenskapen.

Klimatrörelsen måste ständigt utvecklas och växa. För att möjliggöra detta har vi inom Fridays For Future Sundsvall bildat en förening. FFF Sundsvall blir en förening för att stärka rörelsens potential, vår spridning och vår demokratiska uppbyggnad. Det är ett självklart nästa steg för en stark rörelse att bli ännu slagkraftigare och vi hoppas kunna inspirera rörelsen globalt att göra detsamma. Vi måste fortsätta kämpa för en bättre framtid för oss, alla världens folk och för klimatet. Vi måste fortsätta förbättra oss och ständigt utveckla vår kamp. Vi måste fortsätta!

Styrelsen genom Hjalmar Lejon, ordförande för Fridays For Future Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel