Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Klimatkatastrofen går inte att bomba bort – krisen är redan här

Regeringens budget väcker rädsla i kulturkretsar. Författaren Mats Söderlund, med rötter i Västernorrland, skriver själv böcker med klimattema och ser med fasa hur politiken prioriterar vapen, flygplatser och motorvägar framför allas vår framtid.

För varje budget som regeringen inte klimatpanikerar försvinner ytterligare några fjärilsarter. Vattennivåerna i Göteborgs hamn stiger en smula, lite skånsk strand spolas bort och ganska mycket norrländsk skog brinner upp. Vi befinner oss mitt i en pågående ekologisk katastrof, och de väljer att lägga 20 miljarder kronor extra på krigsmaterial och 34 miljarder bara på en enda motorväg. Hur kan det finnas 44 miljarder till att bygga ut Arlanda men bara futtiga 2,9 miljarder till klimatomställningar?

Tror regeringen Löfven-Lövin att de kan bomba bort klimatförändringarna?

Som författare föreställer jag mig lätt hur tio extremsomrar i rad skulle kunna te sig.

Som författare är det mitt jobb att föreställa mig det otänkbara, det omöjliga, det osannolika. Till exempel ett väpnat angrepp från Ryssland. Trots att en betydande andel av den försvarspolitiska expertisen håller det för ytterst osannolikt kan jag se det framför mig. Visst, det skulle kunna hända, och jag är inte tillräckligt insatt för att argumentera emot en radikal höjning av försvarsanslagen. Men när regeringen basunerar ut ett Planetpaket för klimatet och det visar sig handla om en sjundedel av militärpengarna undrar man ju vad bomb-budgeten borde kallas.

Som författare föreställer jag mig lätt hur tio extremsomrar i rad skulle kunna te sig, vilken värld vi sedan skulle lägga under de skyddande vingarna från jaktflyg och kryssningsmissiler. Särskilt eftersom den samlade klimatexpertisen är totalt enade i analyserna. Eftersom FN, Världsbanken, NASA ja till och med Nato säger samma sak. Klimatkatastrofen är högst verklig, akut, och en fara för hela vår civilisation.

Var är Socialstyrelsens råd att äta 6-8 vegetariska måltider i veckan?

Så jag säger inte att satsningen på försvaret är fel. Jag menar bara att samma logik som ”vi måste ha en beredskap för att möta ett eventuellt väpnat hot i framtiden”, borde leda regeringen Löfven-Lövin till slutsatsen att typ tiodubbla Planetpaketet för att sedan fortsätta öka anslagen.

Jag väntar med spänning på broschyren ”Nu är krisen här”.

Var är Socialstyrelsens råd att äta 6-8 vegetariska måltider i veckan? Energimyndighetens kampanj för att släcka i taket, resa kollektivt och sänka inomhustemperaturen? Vattenverkens ihållande påminnelser om att spara på vatten, inte för att klara den här sommaren, utan för att klara nästa, nästa och nästa?

Det är mitt jobb att föreställa mig det som ännu inte hänt men kanske kommer att hända. Ungefär som det är riksdagsledamöternas och ministrarnas jobb att lyssna på forskare och experter och sedan dra egna slutsatser om framtiden. Kan vi veta att havsnivåerna kommer att höjas mellan en och fyra meter till sekelskiftet om vi inte gör något? Ja, vi kan i alla fall inte utesluta det. Till och med Kebnekaise vittnar om den obevekliga processen. Skulle det vara lättare att enas om miljarderna ifall det gick att lösa klimatkrisen med supersnabba maskiner och saker som låter jättehögt?

När politikerna inte lyssnar på experter brukar det vara något annat som skrämmer dem. I sällsynta fall den folkliga opinionen. Men det finns inga fredagsdemonstrationer för den prioritering av resurserna politikerna gör nu, mitt under brinnande klimatkatastrof. För att undvika fortsatta missförstånd tycker jag att alla som fattat läget bör ta tillfället i akt den 27 september och påtala vad våra folkvalda tycks oförmögna att ta in. Klimatkatastrofen är här, och vi vill att ni tar itu med den nu.

Mats Söderlund, poet och författare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel